NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Οδοιπορικό στα Γρεβενά, της ΣΤ' τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς


Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Στις 9 και 10 Απριλίου, η ΣΤ΄ τάξη του 5ου Δ. Σ. Κιλκίς επισκέφτηκε το ΚΠΕ Γρεβενών για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όρλιακας: Το δάσος των χρωμάτων». Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος, που υλοποιούν φέτος, με τίτλο «Επιστήμη και Αειφορία» και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Μπόσκου, Νίκη Παυλίδου και Αφροδίτη Ντίνου (συντονίστρια του προγράμματος).

Η αποστολή του Σχολείου βρέθηκε σε μια περιοχή μεγάλου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για το σύγχρονο περιβαλλοντικό της ανάγλυφο, αλλά και για τα μοναδικά προϊστορικά εκθέματα, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια, μάρτυρες ενός εντελώς διαφορετικού φυσικού περιβάλλοντος στο μακρινό παρελθόν.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αφού η πρώτη στάση ήταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα ευρήματα ανασκαφών από το 1996 στην περιοχή, με πιο εντυπωσιακούς τους τεράστιους χαυλιόδοντες από ελέφαντες, που χρονολογούνται 200000 ως 3 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, αλλά και απολιθωμένα τμήματα από σκελετούς άλλων μεγάλων προϊστορικών θηλαστικών, όπως ρινόκεροι, χελώνες, τάπιροι κ.α. 

Μάλιστα στην περιοχή βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, εύρημα που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες και έβαλε τα Γρεβενά στον παγκόσμιο χάρτη της Παλαιοντολογίας.

Η βράβευση Γκίνες αφορά στο μεγαλύτερο παγκοσμίως χαυλιόδοντα, μήκους 5,02 μ., από μαστόδοντα ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών, που ανασκάφηκε το 2007 από το Α.Π.Θ., στην περιοχή της Μηλιάς. Το νέο ρεκόρ ανατρέπει το προηγούμενο, που έχει καταγραφεί το 1997, στην ίδια περιοχή, από την ανασκαφική ομάδα του Α.Π.Θ., με χαυλιόδοντα μήκους 4,39 μ. http://www.mfi-miliasgrevenon.gr/

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Γρεβενών για να παρακολουθήσουμε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος και το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο λαογραφικό μουσείο των Γρεβενών, που μόλις ιδρύθηκε και η αξιόλογη συλλογή του φιλοξενείται προσωρινά σε χώρο του πολιτιστικού κέντρου της πόλης.

Η επόμενη μέρα μας υποδέχτηκε με εξαιρετικό καιρό, που έκανε ακόμη πιο απολαυστικό το βιωματικό μέρος του προγράμματός μας, σε ένα φανταστικό φυσικό τοπίο, στο Δάσος του Όρλιακα. Ο Όρλιακας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και συνορεύει με την Βασιλίτσα. Φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα ενώ ξεχωρίζει για την μεγάλη ποικιλία μανιταριών (περίπου 1.000 είδη). Σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ιδανικό “σπίτι” για τις αρκούδες, αφού στις σπηλιές του βρίσκουν καταφύγιο τα μεγάλα θηλαστικά, πέφτοντας σε λήθαργο τους χειμερινούς μήνες. 

Λίγο έξω από το χωριό Ζιάκας λαμβάνει χώρα και το φεστιβάλ μανιταριών το οποίο γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο Όρλιακας συμπεριλαμβάνεται στις 69 περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας, ενώ το κυνήγι επιτρέπεται σε συγκεκριμένες εκτάσεις. Ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά που κινούνταν στον ορεινό όγκο ήταν ο λύγκας, αλλά πάνε αρκετά χρόνια που δεν υπάρχει μαρτυρία ύπαρξης μελών του είδους στην περιοχή. http://www.mountainsgreece.com/orliakas/

Αφού μελετήσαμε τη περιοχή, με την αμέριστη επιμέλεια και φροντίδα των μελών της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ, κ.κ. Γιώργου Ράμμου και Δημήτρη Μπέη, επισκεφτήκαμε τη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ το γραφικό χωριό Σπήλαιο, όπου πήραμε και το μεσημεριανό μας πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου