Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, το Σάββατο 5-9-20, στο πλαίσιο της συνολικής επιθεώρησης των δομών στη Βόρειο Ελλάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς βρέθηκε από το 2015 αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Εικόνες και βίντεο από τον άτυπο καταυλισμό, που είχαν στήσει χιλιάδες προσφύγων στην Ειδομένη, οι οποίοι είχαν προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Σε εκείνη την κρίση, η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν παρούσες, πράττοντας το καθήκον τους στο ακέραιο.
Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς είχε υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, με αριθμό που ξεπερνά τις 25.000, όταν ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων, μόλις που ξεπερνά τις 80.000.
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη ανησυχία γιά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα “Ειδομένη” στην περιοχή, καθώς, αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών, που κατευθύνονται στα σύνορα προς την Βόρειο Μακεδονία, με τελικό προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ταυτοχρόνως, η δομή της Νέας Καβάλας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα σε ένα νευραλγικό σημείο γιά την εθνική ασφάλεια, έχει ξεπεράσει τα “όρια” της.
Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου της, χειρίζεται το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ανακοινώνοντας και εφαρμόζοντας αρκετές φορές αποφάσεις, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό είναι μία «βραδυφλεγής βόμβα». Ο σχεδιασμός αντιμετώπισής του και οι τρόποι εφαρμογής του πηγάζουν και υλοποιούνται από την κυβέρνηση.
Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας, η όποια εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής να έχει ως προϋπόθεση την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία δεν μπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες χειρισμού για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Δεν μπορεί μία μόνο περιφέρεια της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία, και ειδικότερα η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, να σηκώσει το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό, και όχι εθνικό. Είναι ώρα να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Ο πληθυσμός βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας, καχυποψίας και έντασης. Ο νομός μας διαθέτει αιρετές διοικήσεις όλων των βαθμίδων, οι οποίες προσπαθούν με όλα τα μέσα για τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, απαιτούν σεβασμό του έργου και της θεσμικής υπόστασής τους.
Οι πολίτες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, αλλά κυρίως οι δομές, οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος της Π.Ε., έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους. Πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, απαιτούνται κάποια άμεσα μέτρα με κοινό παρονομαστή την, επί τέλους, εμφανή και έμπρακτη παρουσία του επίσημου κράτους.
Επαναλαμβάνουμε, ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου χαρακτήρα στη Νέα Καβάλα. Ζητούμε την μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.
Ζητούμε από την κυβέρνηση τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων εκείνων, που θα ενισχύσουν ουσιαστικώς, και όχι στα λόγια, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης.
Είναι σαφές, ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν εξωπραγματικές απαιτήσεις βασιζόμενες σε έκτακτα γεγονότα.
Είναι προϊόν του αισθήματος αδικίας, που κυριαρχεί στους συμπολίτες μας, από την αφόρητη ταλαιπωρία τους σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Είναι προϊόν του αισθήματος αδικίας, που κυριαρχεί στους συμπολίτες μας, από την αφόρητη ταλαιπωρία τους σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Ζητούμε την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου, με την διαβεβαίωση ότι σε τέτοια περίπτωση θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και της προσφοράς».-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου