Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της δημοτικής συμβούλου Καλλισθένης Πάκα κατά την διά
τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Τετάρτης 3.2.21, με τις οποίες υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν πολλές πρωτοβουλίες για λύσεις προβλημάτων , ζητημάτων και θεμάτων του δήμου, ώστε αυτός να αναβαθμισθεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου.Με αφορμή αυτήν ακριβώς την παρέμβασή της, το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» μίλησε μαζί της, και η συνέντευξη, την οποία παραχώρησε, έχει ως εξή
-Πραγματικά στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έθιξες πολλά ζητήματα, όπως ανεργία, κρίση, αντιμετώπιση αυτών, μιλώντας για ανάληψη πρωτοβουλιών.
-Τα οποία, δυστυχώς, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, που μας διατίθεται εστάθη αδύνατο να αναπτύξω. Ζω την καθημερινότητα του Δήμου, βιώνοντας πολύ έντονα τα προβλήματα του κόσμου. Η οικονομική κρίση, η «μάστιγα» της ανεργίας και τα αδιέξοδα αυτών μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας, με απασχολούν ιδιαίτερα . Προβληματίζομαι και αναζητώ λύσεις αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα τους. Είναι δύσκολα θέματα. Ο καθένας που κατέχει θέσεις ευθύνης, οφείλει να συνδράμει . Πιστεύω πάρα πολύ στην πεμπτουσία της πολιτικής ζωής που είναι η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας οι οποίοι απαιτούν διεξόδους στα αδιέξοδά τους.
–Δίνεις μία άλλη διάσταση στον ρόλο του δήμου.
-Στο 2021 ο τρόπος άσκησης της πολιτικής εξουσίας έχει αλλάξει, δεν δύναται να διοικείται ένας δήμος με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Οι δημότες διεκδικούν βάσιμα και αιτιολογημένα . Θα γίνω πολύ συγκεκριμένη και θα αναφερθώ αποκλειστικώς στον ρόλο του δήμου. Αξίζει να διαβάσει κανείς την μεταπτυχιακή εργασία του δημοτικού υπαλλήλου, του κ. Δημήτρη Βαφείδη, με τον οποίο συνεργάστηκα και εκτιμώ ιδιαίτερα, με θέμα «Στρατηγικό σχέδιο δήμου Κιλκίς /2018». Ένα εγχειρίδιο διοίκησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, γραμμένο επιστημονικά, συνδυάζοντας τη γνώση με την πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα κάτωθι, τα οποία υιοθετώ και παραθέτω .
«Γιατί́ όμως ο Δήμος και όχι αποκλειστικά η κεντρική εξουσία; Γιατί ο Δήμος είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τους φυσικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό που έχει, τις εξειδικεύσεις των ανέργων, την κατάσταση των διαθέσιμων υποδομών και δικτύων αλλά και αυτών που πρέπει να διαμορφωθούν, την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πολλοί́, ίσως, αμφισβητήσουν αυτήν την προσέγγιση θεωρώντας ότι η αποστολή του Δήμου δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμπλέκεται με την επιχειρηματικότητα και για τα θέματα αυτά πρέπει να είναι υπεύθυνοι άλλοι φορείς. Όμως η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι πολύ σημαντική σε ένα Δήμο αφού συμβάλλει: στην οικονομική́ ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, στην δημιουργία νεών θέσεων εργασίας, στην ένταξη ανέργων ή μειονεκτούντων ατόμων στην ενεργό́ οικονομική́ ζωή́, στην καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην αύξηση των επιλογών των καταναλωτών , στην αύξηση του βιοτικού́ επιπέδου των πολίτων»
-Μπορείς να μας περιγράψεις τους άξονες της εισήγησής σου;
-Η εισήγησή μου ξεκινά με την επισήμανση ότι οφείλουμε ως δήμος να αντιληφθούμε τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε άμεσα σ΄ αυτήν.
Η κυβέρνηση πιστή στις διακηρύξεις της , εν μέσω πανδημίας εκμεταλλεύεται το χρόνο, εργάζεται ασταμάτητα , θέλει να αλλάξει το κλίμα και να έρθουν επενδύσεις. Είναι πασιφανές ότι η χώρα ετοιμάζεται. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, και ιδιαιτέρως η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Θεσσαλονίκη γίνεται απόβαση αμερικανικών επενδύσεων, ερευνητικά κέντρα της PFIZER στο φαρμακευτικό κλάδο και της CISCO στο χώρο της πληροφορικής . Γιατί όχι και σε εμάς; Όμορος δήμος είμαστε. Υπάρχουν τόσα πολλά κλειστά εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ . Πώς θα γίνεται σωστή, διαρκής και μόνιμη ενημέρωση για την ύπαρξη αυτών και την αξιοποίησή τους?
Είμαι 25 χρόνια μάχιμη Δικηγόρος και ασχολούμαι με τα κοινά από το 2006 . Γνωρίζω το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγικότητας. Αυτό που απουσιάζει είναι η κατάλληλη προβολή αυτών. Το σωστό μάνατζμεντ. Και αν δεν αναλάβει την πρωτοβουλία ο Δήμος, ποιος θα το κάνει; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, όποιος κατάλογος υπάρχει για τον δήμο Κιλκίς θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, να γίνει πιό πολυτελής, πιό αναλυτικός και να περιλαμβάνει – χαρακτηριστικώς αναφέρω – στοιχεία για το εξαιρετικό κλίμα και τη γεωγραφική του θέση , το φυσικό και τον ορυκτό πλούτο , τις τεχνικές υποδομές , το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο , τις κοινωνικές υποδομές , τις ξενοδοχειακές καλύψεις , τα τραπεζικά ιδρύματα , το επιστημονικό προσωπικό κ.λ.π.
Πέρα των ανωτέρω αναφέρω το εξής: Ο δήμος μας έχει εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες . Παρ’όλα αυτά δεν έχει ούτε κέντρα αποκατάστασης, ούτε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων . Γιατί; Πόσος κόσμος θα μπορούσε να εργάζεται σε αυτά ; Όχι μόνο ιατρικό και προσωπικόνοσηλευτικό αλλά γραμματείς , κηπουροί , οδηγοί και άνθρωποι πολλών άλλων ειδικοτήτων . Τόσα πολλά βρίσκονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης και στην Χαλκιδική. Πολλά κέντρα για ηλικιωμένους υπάρχουν στα Σκόπια και στη Βουλγαρία και απορροφούν ολοκληρωμένα προγράμματα συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης . Γιατί όχι στον δήμο μας, που γειτνιάζει με τις περιοχές αυτές;
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι πρέπει να κινηθούμε επιθετικά, να αναδείξουμε τα τοπικά πλεονεκτήματα, να τα προβάλλουμε, να τα προμοτάρουμε – ας μου επιτραπεί η έκφραση- προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές, ΜΠΟΡΟΥΜΕ , εφ’ όσον η Ελλάδα με τις αδιάκοπες προσπάθειες και συνεχείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη περνά με γοργούς ρυθμούς σε άλλη εποχή.
-Τι ενέργειες θα μπορούσε, δηλαδή, να κάνει ο δήμος;
-Απουσιάζει από το Δήμο Κιλκίς ένα τμήμα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων το οποίο κατά τη γνώμη μου θα πρέπει έχοντας ηγετικό ρόλο να συντονίζει και να συνεργάζεται με φορείς που έχουν σχετικό αντικείμενο ( ενδεικτικά αναφέρω , Επιμελητήριο , ΔΙΒΙΠΕΚ κ.λ.π ) με στόχο να λαμβάνει ουσιώδεις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδυτών . Από την επαγγελματική μου πείρα , τονίζω ότι αυτό που αναζητά μεταξύ των άλλων ο κάθε επενδυτής, είτε ο Έλληνας είτε ο ξένος όταν θα πάει σε κάποιον τόπο να επενδύσει, είναι η ασφάλεια ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές .
Προτείνω την άμεση σύσταση μίας επιτροπής όχι μόνο από δημοτικούς συμβούλους αλλά και ιδιώτες με αυστηρά κριτήρια ιδιωτικού τομέα και όχι πολιτικά, η οποία θα αποτελείται από άτομα που έχουν τα κατάλληλα τυπικά προσόντα και αποδεδειγμένη επαγγελματική πείρα .
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτείται σε κάθε περίπτωση η άμεση συνεργασία της με την κυβέρνηση η οποία σήμερα ανοίγει την αγκαλιά της στην ελληνική επαρχία . Η παρουσία του Δήμου είναι επιβεβλημένη σε εκδηλώσεις και φορείς, στο ΥΠΕΞ , στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων , στο Ιnvestingreece, στον Σύνδεσμο Βιομήχανων Βορείου Ελλάδας, στην Παρευξείνια Τράπεζα , στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων που ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, σε επενδυτικά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους.
Κατά συνέπειαν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πολύ καλά οργανωμένοι σε κάθε επίπεδο με πληρέστατους και αναλυτικούς οδηγούς των δυνατοτήτων του δήμου μας οι οποίες δεν υπολείπονται των λοιπών δήμων .
-Αναφερθήκατε και στις Βρυξέλλες.
-Η παρουσία του δήμου στην πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι επιτακτική ανάγκη. Ο Έλληνας επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σημερινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαικού τρόπου ζωής έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Βόρεια Ελλάδα και το Κιλκίς και είναι «ανοιχτός» σε συνεργασίες και παροχή βοήθειας σε αυτούς που την αιτούνται. Το απέδειξε με την πρόσφατη επίσκεψή του στις Σέρρες . Ήθελα να το προτείνω αλλά με πρόλαβε ο δήμος Σερρών και ανακοίνωσε μετά την επίσκεψη Σχοινά, ότι προτίθεται να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει φωνή και αυτιά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γιατί όχι και ο δήμος Κιλκίς; Θα ήταν λάθος να μην προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση και να επιρρίπτουμε ευθύνες στο αθηνοκεντρικό κράτος.
-Κλείνοντας τι θα ήθελες να πεις στους συνδημότες σου;
-Η πανδημία συνεχίζεται και αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Και εγώ η ίδια νόσησα. Φοβήθηκα, και μάλιστα πολύ. Το ξεπέρασα. Πολλοί συμπολίτες μας νοσηλεύτηκαν, άλλοι , αναλογικά πολλοί για τον πληθυσμό μας, δεν τα κατάφεραν. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και νέοι άνθρωποι. Αρκετούς δεν τους γνώριζα προσωπικά. Στενοχωριόμουν όμως για τον καθένα χωριστά σαν να ήταν δικός μου άνθρωπος, σκεφτόμουν τους οικείους του , τα παιδιά του . Η θλίψη μεγάλη , ο πόνος σκέπασε την κοινωνία του Κιλκίς, τα Χριστούγεννα ήταν βουβά . Σκεφτόμαστε αισιόδοξα και οφείλουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί το αξίζουμε, χωρίς άλλες απώλειες. Προτεραιότητά μας η ΥΓΕΙΑ , η δική μας και των συνανθρώπων μας . Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να κάνουμε τίποτε περισσότερο πέρα από το να τηρούμε άπαντες με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών και των επιστημόνων.
Έπεται της ΥΓΕΙΑΣ για την ομαλή λειτουργία κάθε κοινωνίας , η δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο και θεωρώ χρέος μου να συνεισφέρω ό,τι μπορώ στον τόπο μου και τους συνανθρώπους που συναναστρέφομαι καθημερινά. Είναι δύσκολο. Όχι ακατόρθωτο. Δεν ξέρω αν θα επιτυχουμε. Έχουμε υποχρέωση όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, προς τους δημότες και ειδικά στους νέους να προσπαθήσουμε. Αν καταφέρει η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, πρέπει επιθετικά ως δήμος Κιλκίς να διεκδικήσουμε ένα μικρό κομμάτι της επιτυχίας, που για μας όμως θα είναι τεράστιο , όχι χαριστικά, αλλά γιατί έχουμε τις προϋποθέσεις. Από όλους εμάς εξαρτάται να δείξουμε πρώτα ότι αντιλαμβανόμαστε την σύγχρονη πραγματικότητα. Δεύτερον ότι θέλουμε να εργαστούμε. Τέλος να το κάνουμε πράξη. Ας προσφέρουμε αυτά που πρέπει, και ο κόσμος είμαι βέβαιη ότι θα τα αγκαλιάσει . Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί ευρύτητα πνεύματος και ικανά στελέχη με όραμα. Ο στόχος, λοιπόν, της παρέμβασής μου είναι να καταθέσω προτάσεις και να προσπαθήσω να υλοποιηθούν , ώστε οι δημότες να έχουν ευκαιρίες. Αυτό ζητεί ο κόσμος από εμάς. Ευκαιρίες γιά να δείξουν ότι έχουν δυνατότητες , ότι αξίζουν. Μπορώ -και το κάνω- να προτείνω λύσεις εφικτές . Είμαι διατεθειμένη να εργαστώ. Όμως, δεν αποφασίζω εγώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου