NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ξεκίνησε η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο Χ.Σταϊκούρας


 

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει με δικούς της πόρους την ανάταξη της οικονομίας 


Στην επίσπευση της υλοποιήσης του σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται το Bloomberg, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο αμερικανικό πρακτορείο, η Ελλάδα προχωρά ήδη στην υλοποίηση του προγράμματος ανάκαμψης από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν καν αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν τα προγράμματά τους κι έχουν ήδη αρχίσει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ είναι ήδη σε ισχύ πρότζεκτ όπως η παροχή τάμπλετ και λάπτοπ σε φοιτητές. Κι αντί να περιμένει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κονδυλίων από την ΕΕ, που αναμένεται μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει με δικούς τους πόρους τα αρχικά κόστη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι μεγάλο κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχηματίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει «το μεγάλο επενδυτικό κενό, που παρατηρήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και το οποίο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο Έλληνας ΥΠ ΟΙΚ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% πέρυσι υπό το βάρος της πανδημίας, μετά τη συρρίκνωση-μαμούθ κατά 25% την τελευταία δεκαετία λόγω της κρίσης χρέους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 3,6% και για το 2022 της τάξης του 6,2% χάρη στη βοήθεια που θα φθάσει με τη μορφή των κονδυλίων της ΕΕ και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του χρόνου. Η Αθήνα προσβλέπει και στην επέκταση του προγράμματος έκτακτης λόγω της πανδημίας αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, γνωστού ως PEPP, αλλά και την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία ως παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρς, στόχος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μια πιο εξωστρεφή, ανθεκτική, ψηφιακή και πράσινη οικονομία κι όταν θα έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε με μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, που θα περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα κόκκινα δάνεια

Η S&P Global Ratings αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που όμως θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PEPP. «Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει από κάθε άποψη το τρέχον status των κρατικών τίτλων της», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Η ΕΚΤ έδρασε κατάλληλα αναφορικά με την πανδημία και την Ελλάδα «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Μεγάλη πρόκληση συνιστούν πάντως τα κόκκινα δάνεια και οι επιπτώσεις τους στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστιο απόθεμα επισφαλών δανείων, που είχε ξεπεράσει στην κορύφωσή του τα 100 δισ. ευρώ. Και μολονότι το ύψος αυτό έπεσε στα 47 δισ. στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο δείκτης έκθεσης της Ελλάδας σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ. Η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει μια 18μηνη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», που παρέχει κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κι άλλο τα κόκκινα δάνειά τους. Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του στο Bloomberg: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες συστημικές τράπεζες να πιάσουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τον Δεκέμβριο και όλες οι συστημικές τράπεζες τον ερχόμενο χρόνο. 



Πηγή: iefimerida.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου