NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

19.360.000.000 ευρώ για τους Ελληνες αγρότες



Ξεκινά η διαβούλευση για την νέα Κ.Α.Π.

 

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα Κ.Α.Π. :

 

 

 


Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και εξασφάλισε μέσω της νέας ΚΑΠ, πόρους 19,36 δισ. ευρώ όσους δηλαδή και στην τρέχουσα περίοδο, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. οι πόροι για τη νέα περίοδο μειώθηκαν κατά 10%. Ταυτόχρονα στους πόρους αυτούς προστέθηκαν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε ζητήματα υποδομών, καθώς και πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποσκοπεί στην ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και διαρθρώνεται γύρω από εννέα βασικούς στόχους και έναν οριζόντιο. 

Οι στόχοι αυτοί είναι: 

Η εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς. 

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. 

Η εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων. Η δράση για την κλιματική αλλαγή. 

Η προστασία του περιβάλλοντος. 

Η διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας. 

Η ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών. 

Η τόνωση των αγροτικών περιοχών. 

Η προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων. 

Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα με την προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές. 


Η Ελλάδα καταρτίζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ, στο οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κατευθύνει τη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένους στόχους και θα διευκρινίζει πώς οι στόχοι αυτοί θα συμβάλουν στην επίτευξη των γενικών στόχων της Ε.Ε.. Το Στρατηγικό Σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αξιολόγηση και έγκριση έως την 1η Ιανουαρίου 2022 και κάθε χρόνο θα υποβάλλεται έκθεση επιδόσεων στην οποία θα καταδεικνύεται η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό:
Η οικονομική ενίσχυση μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων θα αυξηθεί κατά 190 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Παράλληλα, στηρίζονται οι νέοι παραγωγοί, καθώς οι πόροι που διατίθενται για τις ανάγκες τους αυξάνονται στο 3% του εθνικού φακέλου.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, η Ελλάδα θα διαθέσει 440 εκατομμύρια ετησίως σε οικολογικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου