Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τί είναι και πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο από τους πολίτες όργανο της ΕΕ.
Η πρώτη σκέψη που μπορεί να έχουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι αποτελεί κάποιο πολύ περίπλοκο θεσμό, με τη συμμετοχή τόσων ανθρώπων, από τόσα κράτη, με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετική γλώσσα και άλλες αντιλήψεις και μαζί με όλα αυτά και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις.
Θα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται να είναι λειτουργικό ένα όργανο με τέτοια χαρακτηριστικά.
Στην πραγματικότητα όμως το κοινοβούλιο της ΕΕ, ένα υπερεθνικό κοινοβούλιο, αποτελεί μια πολύ τρανή απόδειξη πώς ένας θεσμός με τόσα ετερόκλητα στοιχεία μέσα του, μπορεί και είναι αρκετά λειτουργικός. Μάλιστα στην πράξη, δεν διαφέρει και πολύ από ένα οποιοδήποτε εθνικό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που λειτουργεί.
Για αρχή τί είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες και νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα. Οι εκλογές των ευρωβουλευτών γίνονται κάθε 5 χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Αυτήν τη στιγμή οι περίπου 448 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες εκπροσωπούνται από 705 ευρωβουλευτές. Ως άμεσο αντιπροσωπευτικό όργανο λειτουργεί από το 1979, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές.
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι ανάλογος του πληθυσμού της, αλλά ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, δηλαδή, καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 705. Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους. Αυτές οι πολιτικές ομάδες συνεδριάζουν και αποφασίζουν για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις τους. Ο Ευρωβουλευτής βέβαια ψηφίζει προσωπικά αν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο θεσμό χωρίς να είναι μέρος πολιτικής ομάδας, ως μη εγγεγραμμένος βουλευτής.
Ο ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος στις διαδικασίες στη γλώσσα του, καθώς το Κοινοβούλιο παρέχει τη δυνατότητα διερμηνείας σε 24 γλώσσες.
Τί κάνει το Ευρωκοινοβούλιο
Σαν θεσμός λειτουργεί ως συννομοθέτης, ασκώντας από κοινού με το Συμβούλιο την εξουσία να εγκρίνει και να τροποποιεί νομοθετικές προτάσεις καθώς και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παράλληλα, έχει και την ευθύνη να εποπτεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Εκλέγει τον πρόεδρο της Κομισιόν και εγκρίνει την Κομισιόν ως σώμα.
Πραγματοποιεί Συνόδους ολομέλειας, δηλαδή συνεδρίαση του συνόλου των ευρωβουλευτών με σκοπό την τελική ψηφοφορία για κάποιο νομοσχέδιο ή ψήφισμα. Συνήθως η σύνοδος της ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα, αλλά μερικές φορές πραγματοποιούνται συμπληρωματικές σύνοδοι στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των συνόδων της ολομέλειας, λειτουργούν οι επιτροπές. Οι επιτροπές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι αρμόδιες για την επεξεργασία και τη συζήτηση νομοθετικών προτάσεων και διαπραγματεύσεων με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 20 μόνιμες επιτροπές και 3 υποεπιτροπές, οποίες χωρίζονται με βάση διάφορους τομείς πολιτικής δράσης από το περιβάλλον και το εμπόριο μέχρι τις εξωτερικές υποθέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί πρότυπο στο πώς επιτυγχάνει να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να ασκούν χωρίς εμπόδια τα καθήκοντά τους, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, προσωπικό και οργάνωση. Η πολιτική σημασία ενός λειτουργικού Κοινοβουλίου είναι ακόμη μεγαλύτερη εφόσον είναι και το μοναδικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου