Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» -Με 178 «ναι»
Από πανίσχυρος υπουργός της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στη διαδικασία του ειδικού δικαστηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε πριν από λίγο η Βουλή.
Η εθνική αντιπροσωπεία παραπέμπει τον Νίκο Παππά με 178 θετικές ψήφους έναντι 86 κατά (ο εγκαλούμενος δεν είχε δικαίωμα ψήφου), 12 «παρών» και 23 αποχές (υπήρξε άκυρο ψηφοδέλτιο).
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το πόρισμα της προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 απείχαν.
Οι δύο «διαρροές»
Με βάση τη στάση των κομμάτων, το άθροισμα του συνόλου των ψήφων υπέρ της παραπομπής Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο θα έπρεπε να είναι 180. Οι δύο διαρροές αναζητούνται, καθώς ένας από τους 180 έριξε άκυρο και ένας δεύτερος καταψήφισε. Λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας, πρακτικά δεν μπορεί να διακριβωθεί από ποιο κόμμα προέρχονται οι διαρροές.
Ο Πλεύρης «δείχνει» ΚΙΝΑΛ -Κοιτάξτε τους καραμανλικούς απαντά η Χ. Τρικούπη
Ωστόσο, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης δήλωσε «μην ψάχνετε τις διαρροές στη ΝΔ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ.
Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ απαντώντας στον κ. Πλεύρη, σημείωναν: «Η ΝΔ καλά θα κάνει να κοιτάξει τους καραμανλικούς βουλευτές της. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια ομιλίας του».
Με την ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά πως με τους χειρισμούς του Ν. Παππά επιχειρήθηκε ο έλεγχος του Τύπου από την τότε κυβέρνηση.
Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, τα οποία αφορούν στη συγκρότηση του λεγόμενου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν το αποτέλεσμα ως εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατoλίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του».
Παππάς: «Η Ν.Δ. συγκρούστηκε με την αλήθεια»
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Νίκος Παππάς τόνισε:
«Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».
Πηγή: iefimerida.gr
Νίκος Παππάς: Από πανίσχυρος υπουργός της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο κ. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό
Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα. Το
τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έγινε γνωστό με τη μυθική
φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη ταιριάζει γάντι με την περίπτωση του Νίκου Παππά. Που από κορυφαίος υπουργός και αντ’ αυτού του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού με ψήφους 178 βουλευτών (σ.σ: της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής) παραπέμπεται σε Δικαστικό Συμβούλιο και έπειτα σε Ειδικό Δικαστήριο, ακολουθώντας το δρόμο που έχουν πάρει λίγοι πολιτικοί στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το ρόλο που έπαιξε μεταξύ του επιχειρηματία Καλογρίτσα και τον Λιβανέζικό όμιλο CCC.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν δίπλα στον κ. Τσίπρα από την επομένη που ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2008. Επισήμως τα πρώτα χρόνια διατηρούσε τον τίτλο του διευθυντή του γραφείου του, ενώ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησίαζε προς την εξουσία τόσο ο κ. Παππάς λειτουργούσε ως ο άνθρωπος του προέδρου στις επαφές με τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους κλπ.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία, ο κ. Παππάς αναδείχτηκε στον ισχυρότερο υπουργό που έλυνε και έδενε. Επιπλέον, είναι από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο, αποτέλεσε όχι μόνο το δικαστικό αλλά και το προσωπικό βατερλό για τον κ. Παππά, καθώς η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του είχε χρεώσει το φιάσκο της αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει επισήμως τον κ. Παππά εκτός της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, έστω και αν ποτέ δεν έχασε την απευθείας επαφή με τον κ. Τσίπρα.
Για ένα μεγάλο διάστημα, επί διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Παππάς, λειτουργούσε ως ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, χάραζε τη γραμμή, έβλεπε ανθρώπους, συναντούσε επιχειρηματίες, έκλεινε συμφωνίες και όλα αυτά πάντα στο όνομα του κ. Τσίπρα. Προς τα έξω έβγαινε η εικόνα ότι λειτουργεί ως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και όχι ως ένας σημαντικός υπουργός.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Παππά ξεκίνησε μετά το βατερλό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι χειρισμοί του οποίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος ελέχθηκαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που αποφάσισε να παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως σε Ειδικό Δικαστήριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και την ύστατη στιγμή, στήριξε τον άλλοτε στενότερο συνεργάτη του, μιλώντας σήμερα και στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία των βουλευτών. Ωστόσο, πλέον το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας ο κ. Παππάς θα κληθεί να απολογηθεί για το ρόλο που έπαιξε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και της προσπάθειας δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel.
PARAPOLITIKA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου