NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Στο μάτι του κυκλώνα η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


 

«Καμπανάκι» στη Βόρεια Ελλάδα: Γεμάτες ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ -Τα στοιχεία για τα λύματα και τα νοσοκομεία.

 

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης ζώνης νοσηλεύονται 248 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και 46 εμβολιασμένοι.

Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώνουν -ακόμη περισσότερο- τα στοιχεία για τις ΜΕΘ. Από τα δεδομένα που ανακοίνωσε η 4η ΥΠΕ προκύπτει ότι από τους 53 διασωληνωμένους, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι. Επιπλέον, το 100% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (100%) είναι ανεμβολίαστοι. 

Οι πίνακες για τις νοσηλείες: 



 

«Καμπανάκι» για τα κρούσματα

Ο νέος συναγερμός για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη σήμανε χθες. Από την ανακοίνωση των κρουσμάτων προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει το επίκεντρο της διάδοσης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς εμφανίζει τριπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο 369 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 104 στο κέντρο της Αθήνας, 62 στα δυτικά προάστια και 49 στην ΠΕ Πειραιά.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη κινείται και πάλι σε αριθμούς άνω των 300 μολύνσεων, με 341 κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν αντίστοιχο αριθμό με το σύνολο των διαγνώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Παράλληλα, αυξημένη διάδοση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, συνεχίζουν να καταγράφουν περιοχές όπως η Λάρισα (101), η Πέλλα (64), η Πιερία (50), η Αχαΐα (56) και η Ημαθία (75).

Η κατανομή των 2.108 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:
Ανοδικές τάσεις στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το voria.gr, ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δήμους εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στους περισσότερους δήμους -όχι όμως θεαματικά. Τη μεγαλύτερη αύξηση (σε απόλυτους αριθμούς κι όχι αναλογικά) εμφανίζει όπως είναι φυσιολογικό ο δήμος Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Αντιθέτως τα πράγματα είναι καλά για το σύνολο των δήμων στις νοσηλείες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε σύγκριση με τα ενεργά κρούσματα είναι σχεδόν σε όλους τους δήμους του νομού γύρω στο 10%, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται σημαντικά το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τώρα (μέσα Σεπτεμβρίου) και εν όψει της αναμενόμενης έξαρσης της πανδημίας από τα τέλη του επόμενου μήνα και μετά.

Όλοι οι δήμαρχοι, που μίλησαν στη Voria.gr επισήμαναν πως οι ίδιοι φροντίζουν να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν την πορεία της πανδημίας από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυξημένη, σημείωσαν, πλην όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει η καταγραφή της επίπτωσης από τη λειτουργία των σχολείων (αναμένεται στο απολογιστικό της επόμενης Δευτέρας να έχουμε τα πρώτα δείγματα), ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τεστ είναι αυξημένα και μάλιστα πολύ, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στα ενεργά κρούσματα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αρκετοί δήμοι ενώ καταγράφουν πολλά ενεργά κρούσματα για την εποχή, εντούτοις οι νοσηλευόμενοι είναι ελάχιστοι, όπως για παράδειγμα στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν έχουμε -ακόμη και στους δήμους που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα- νούμερα όπως εκείνα στο «πικ» του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (για την οποία έχουμε συγκεχυμένη εικόνα διότι δεν υπήρχε καν η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δήμους).

Η εικόνα της πορείας της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ είναι η εξής:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμος εμφανίζει σταθερή εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 41 εκ των οποίων έξι σε νοσοκομείο.

Βόλβης

Μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα στον δήμο Βόλβης, καθώς από τα 32 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας πλέον περιορίστηκαν στα 29 από τα οποία επτά σε νοσοκομείο.

Δέλτα

Αυξημένα αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Δέλτα. Καταγράφηκαν 92 (από 76 την προηγούμενη εβδομάδα) και σε νοσηλεία είναι πέντε. Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα παρά την αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή δεν έχει καμιά σχέση με την ανησυχητική εικόνα του προηγούμενου Μαρτίου, όταν κατέγραφε μέχρι και 200 ενεργά κρούσματα εβδομαδιαίως…

Θερμαϊκού

Σταθερά τα νούμερα στον δήμο Θερμαϊκού, παρά το γεγονός ότι όλα τα παραλιακά μαγαζιά λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς κι ακόμη υπάρχει αρκετός τουρισμός στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 109 από τα οποία 12 σε νοσοκομείο.

Θέρμης

Σταθερή η εικόνα και του δήμου Θέρμης. Τα ενεργά κρούσματα είναι 65 (από 60 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νοσηλείες είναι μόλις τρεις (από τέσσερις την προηγούμενη εβδομάδα).

Θεσσαλονίκης

Μετά δυο εβδομάδες μείωσης των ενεργών κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν στον κεντρικό δήμο, φτάνοντας στα επίπεδα των αρχών Σεπτεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 1.710. Η εξέλιξη των κρουσμάτων τις τελευταίες 30 μέρες είναι: 1.900 – 1.707 – 1.522 – 1.710. Η πορεία αυτή κρίνεται αναμενόμενη, ενώ στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα της επίπτωσης από τη λειτουργία της ΔΕΘ. Εκείνο που ίσως προβληματίζει είναι η αύξηση στους νοσηλευόμενους, που πλέον είναι 164. Πριν από ένα μήνα ήταν 188, όμως στη συνέχεια μειώθηκαν σε 141 και 146 για να φτάσουμε στο σημερινό αυξημένο και πάλι νούμερο. Δεν είναι ακόμη ανησυχητικό, αλλά ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που εμφανίζει το τελευταίο δεκαήμερο τη μεγαλύτερη αύξηση κινητικότητας εντός των διοικητικών ορίων του, με τη λειτουργία της ΔΕΘ και των σχολείων.

Καλαμαριάς

Αυξημένα είναι τα ενεργά κρούσματα και στον δήμο Καλαμαριάς, όχι όμως πολύ. Τα ενεργά κρούσματα από 59 έφτασαν στα 70 κι από αυτά έξι είναι σε νοσοκομείο.

Κορδελιού – Ευόσμου

Σταθεροποιημένα προς τα πάνω είναι τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, φτάνοντας αυτή την εβδομάδα στα 123. Εξαιρετικά χαμηλός (για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων) είναι πάντως ο αριθμός των νοσηλευομένων, που είναι μόλις τρεις.

Λαγκαδά

Μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Λαγκαδά την τελευταία εβδομάδα. Από 120 περιορίστηκαν στα 103 από τα οποία δέκα είναι σε νοσηλεία.

Νεάπολης – Συκεών

Σταθερή είναι η εικόνα και στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τα ενεργά κρούσματα να είναι 71 κι από αυτά σε νοσοκομείο να είναι τα εννέα.

Παύλου Μελά

Αυξημένα είναι τα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδας στον δήμο Παύλου Μελά. Έφτασαν στα 97 (από 79 την προηγούμενη εβδομάδα) και σε νοσοκομείο είναι τα εννέα.

Πυλαίας – Χορτιάτη

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Από τα 59 ενεργά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας πλέον καταγράφηκαν 79 με τα επτά να είναι σε νοσηλεία.

Χαλκηδόνας

Σταθερά επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφει ο δήμος Χαλκηδόνας επί σχεδόν δυο μήνες. Τα ενεργά κρούσματα είναι σήμερα 68, από τα οποία έξι σε νοσοκομείο.

Ωραιοκάστρου

Στα 69 έφτασαν αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Ωραιοκάστρου από 55 την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση δεν είναι μεγάλη, ενώ το πιο ενθαρρυντικό είναι ο μικρός αριθμός νοσηλευόμενων (μόλις τρεις).





Πηγή: iefimerida.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου