Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς προς χρήση το έργο ανάπλασης, βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στην λίμνη Δοϊράνη, εντός του ομώνυμου οικισμού.
«Το έργο», όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, «αναβαθμίζει ουσιαστικώς και αναδεικνύει την λίμνη Δοϊράνη, έναν ανεκτίμητης αξίας υγροβιότοπο όχι μόνο της Π.Ε. Κιλκίς, αλλά της χώρας, με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα».
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
« … Το έργο περιελήφθη στην πράξη “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα διασυνοπιακής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) και χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).
Το εν λόγω έργο εκτελέσθηκε χωρίς καμμία καθυστέρηση εντός του προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος και περιελάμβανε δύο άξονες δράσης (υποέργα). Ο πρώτος προέβλεπε τις εργασίες, με μίσθωση μηχανημάτων, γιά τον καθαρισμό από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης.
Πλέον, έχει δημιουργηθεί μία λειτουργική τάφρος υπερχείλισης, που ρυθμίζει το ύψος της στάθμης των υδάτων της λίμνης και έχει συντηρηθεί το θυρόφραγμα, γιά να είναι λειτουργικό σε περίπτωση ενεργοποίησής του προς αποφυγή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.
Ο δεύτερος άξονας δράσης προέβλεπε εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στην λίμνη Δοϊράνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου. Πράγματι, η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου έχει μεταμορφώσει ριζικώς την εικόνα και την αισθητική της ευρύτερης περιοχής, που για σειρά ετών παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης, όπως φαίνεται και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την κατάσταση πριν λίγα μόλις χρόνια.
Με το έργο αυτό δημιουργήθηκε ένα περιπατητικό μονοπάτι με βοτσαλόπλακες, το οποίο φωταγωγείται με διακοσμητικούς ιστούς. Γύρω από το περιπατητικό μονοπάτι αναπτύχθηκαν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους και δύο πέτρινες κρήνες.
Ο ηλεκτροφωτισμός στον δρόμο, που οδηγεί στο τελωνείο, με ιστούς ύψους εννέα μέτρων, και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ιστών επί του επενδεδυμένου προβλήτα προκαλεί αίσθημα ασφάλειας, επιτρέποντας πλέον νυχτερινούς περιπάτους σ’ αυτόν και στην περιοχή γύρω από το μουσείο.
Τα δύο αυτά έργα εκτελέσθηκαν από την υποδιεύθυνση τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, με την απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια σ’ έναν ιδιαιτέρως σημαντικό υδροβιότοπο. Η φύση των εργασιών σε μία από περιβαλλοντικής πλευράς ιδιαιτέρως ευαίσθητη τοποθεσία (πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή η οποία ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000) απαίτησε την συνεχή εποπτεία της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της ΠΕ Κιλκίς, η οποία εκτέλεσε όλες τις σχετικές μελέτες αλλά και την επίβλεψη για την υλοποίηση των έργων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου