Οι ‘’Ρωμιές’’ του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας έσμιξαν σε μια πολιτιστική συνάντηση που παρουσίασε παραστατικά την έντονη φυσιογνωμία και το χνάρι καθεμιάς στην ιστορική καμπύλη των αλησμόνητων Πατρίδων.
Μικρές και ξεχωριστές διηγήσεις για τις Ρωμιές πραγματοποιήθηκαν χθες στο Συνεδριακό
Κέντρο Κιλκίς στην κοινή ημερίδα – αφιέρωμα, για την οποία συνέπραξαν η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ η Θρακική Εστία Κιλκίς και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου.Η Λένα Καλαμαρινού Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, αναπληρώνοντας τη Λένα Σαββίδου η οποία είχε και την επιμέλεια της σχετικής ομιλίας, γύρισε το ρολόι του χρόνου στο 1904 οπότε και ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου η ‘’Μέριμνα’’ η Αδελφότητα ευκατάστατων κυριών της πόλης που είχε φιλανθρωπικό
προσανατολισμό. Στα τμήματα εργόχειρου – κεντήματος και κοπτικής – ραπτικής βρήκαν εργασία έφηβες ελληνικής καταγωγής, η δε λειτουργία της επιχείρησης γνώρισε μεγάλη άνοδο και έδωσε νέα προοπτική στη γυναικεία χειραφέτηση. Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε ολόκληρο τον Πόντο εγγράφεται στα θετικά της ‘’Μέριμνας’’ η οποία ουσιαστικά σήκωσε το
βάρος της προσπάθειας εξόδου της γυναίκας από το σπίτι και της καταξίωσής της σε άλλους ρόλους πλην αυτού της μάνας και της συζύγου. Η ‘’Μέριμνα’’ διακρίθηκε για τη συνεισφορά της στην οργάνωση συσσιτίων των προσφύγων κατά τον βομβαρδισμό των Κοτυώρων από το Ρωσικό στόλο το 1917, στην περίθαλψη ορφανών στην ίδρυση παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού κ.α.
Η δικηγόρος Μελαχροινή Στράντζαλη διέτρεξε την περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Θράκης αναφερόμενη στους εθνικούς αγώνες ανεξαρτησίας με τους άνδρες να πηγαίνουν στον πόλεμο και τις γυναίκες εκτός από το ρόλο του στυλοβάτη της οικογένειας να επωμίζονται εξ ολοκλήρου την ευθύνη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών.
Η γυναίκα της Θράκης με φωτεινά παραδείγματα τη Δόμνα Βισβίζη, την Ευφροσύνη Νέγρη, την Μαριγώ Ζαραφοπούλου πρωταγωνιστούν στην Ελληνική Επανάσταση. Στις αρχές του 20ου αιώνα το φεμινιστικό κίνημα έχει και θρακιώτικο αποτύπωμα με εμβληματική μορφή την Αύρα Θεοδωροπούλου και το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που διεκδικεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα της ψήφου για τις γυναίκες, και τούτο εκφράζεται στο ιστορικό ψήφισμα του Συνδέσμου τον Ιανουάριο του 1920. Συγκινητικό παράδειγμα της φιλοπατρίας της γυναίκας της Θράκης αποτελεί η περίπτωση της Βασιλικής Λαμπίδου που από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου, τριακόσια μέτρα από το τουρκικό φυλάκιο σήκωνε ψηλά τη γαλανόλευκη κάθε μέρα στην αυλή του σπιτιού της.
Τέλος, η φιλόλογος - ιστορικός Βασιλικούλα Μαυρίδου μίλησε για τη γυναίκα της Σμύρνης την κοσμοπολίτισσα αλλά και την καλόγνωμη νοικοκυρά και άξια μάνα που ενέπνεε την οικογένεια. Μικρασιάτισσα, η Κυριακούλα Ναύτη, ήταν και η μοναδική γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρίας στην οποία προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες ως φύλακας των εγγράφων και των μυστικών της, κυρίως όμως ως οργανώτρια και συντονίστρια των εράνων που διενεργούσε η Επιτροπή των Φιλικών στην Σμύρνη. Η ομιλήτρια έκανε λόγο και για τις ενδυματολογικές συνήθειες των γυναικών της Καππαδοκίας, ένα μίγμα κλιματολογικών συνθηκών, συγχρωτισμού με το μουσουλμανικό στοιχείο και αρχέγονων παραδόσεων,
για τους νεωτερισμούς που εισήχθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στον γενικό τύπο ενδυμασίας καθώς για τη σημασία που απέδιδαν οι γυναίκες στην Καππαδοκική κόμμωση με συνηθέστερη τις πλεξίδες.
Την ημερίδα - αφιέρωμα στις ‘’Ρωμιές’’ χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης καθώς και οι Πρόεδροι των συνεργαζόμενων πολιτιστικών φορέων
κ. κ. Παναγιώτης Δαμιανίδης από τους ‘’Αργοναύτες’’ Θανάσης Βουλγαράκης από τη Θρακική Εστία και Νίκος Τριανταφυλλίδης από το ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου.
Την αιγίδα της εκδήλωσης είχε ο Δήμος Κιλκίς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου