NEAPOREIAWEBTV

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Απάντηση για τη στάση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς στο αίτημα άρσης της αναστολής εργασίας 47 ανεμβολίαστων υγειονομικών

 ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΚΙΛΚΙΣ


Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς επί του αιτήματος έκδοσης υποστηρικτικού ψηφίσματος που έθεσαν γραπτώς σαράντα επτά ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αναφορικά με την άρση της αναστολής εργασίας τους για ανθρωπιστικούς λόγους και την απόπειρα να υψωθεί ένα τείχος ψεύδους και συκοφαντίας τόσο για τις θέσεις που εξέφρασε η πλειοψηφία όσο και για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος στη διαδικαστική του μορφή κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:

Δοθέντος ότι το επίσημο αίτημα κατατέθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από την τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, δεν μπορούσε να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη καθώς η πρόσκληση με τα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είχε ήδη εκδοθεί τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και κοινοποιήθηκε αρμοδίως στους αποδέκτες της.

Η αντιπροσωπεία των ανεμβολίαστων υγειονομικών ζήτησε να τεθεί το αίτημά της στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του σώματος για το κανονιστικό πλαίσιο και για το ότι στην περίπτωση της συζήτησής του στην εκτός ημερήσιας διάταξη θα έπρεπε βάσει κανονισμού να εγκριθεί το κατεπείγον του αιτήματος.

Στην περίπτωση συζήτησης και καταψήφισής του ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής του αιτήματος εκ νέου και συζήτησής του, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Ενημερώθηκε επίσης από τον δήμαρχο ότι τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής αίτημα περί επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους.

Επειδή απουσίαζαν τρεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων από την συνεδρίαση και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, προτάθηκε στην αντιπροσωπεία αναβολή ώστε να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση με την ολομέλεια στην επόμενη συνεδρίαση.

Η αντιπροσωπεία δεν το δέχθηκε και ο δήμαρχος πρότεινε ευθύς αμέσως την εισδοχή του θέματος στην ημερήσια διάταξη. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τοποθετήσεις μελών της αντιπροσωπείας και στη συνέχεια των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.

Η αντιπροσωπεία απέρριψε τη συμπλήρωση του ψηφίσματος με ενισχυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο διάλογο και αφορούσαν την άσκηση παρέμβασης στην Κυβέρνηση προκειμένου να επανεκτιμήσει τη στάση της στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα και να αναζητήσει μια δεύτερη γραμμή εργασιακής επαναφοράς.

Επέμεινε στην αρχική διατύπωση του ψηφίσματός της και παρά το γεγονός ότι διακόπηκε η συνεδρίαση για να βρεθεί ένας κοινός τόπος, τούτο δεν κατέστη δυνατόν γιατί δεν το επιθυμούσαν τα μέλη της.

Οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι συντάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αφού καταφέρθηκαν ορισμένοι με προσβλητικά λόγια κατά της δημοτικής αρχής, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση μετά την καταψήφιση του αιτήματος. Δεν ξένισε η στάση κάποιων εξ αυτών γιατί συστηματικά αποχωρούν είτε στις διά ζώσης είτε στις διαδικτυακές συνεδριάσεις, αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την τοποθέτησή τους.

Κανείς από τους αποχωρήσαντες δεν είπε μια λέξη συμπαράστασης για τη δημοτική σύμβουλο και γιατρό Μαρία Μασμανίδου η οποία προπηλακίστηκε εκτός αιθούσης επειδή οι θέσεις που εξέφρασε υπέρ του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού δεν ήταν αρεστές σε στελέχη της αντιπροσωπείας.

Επί της ουσίας της συζήτησης:

-Κανείς εξ όσων παρέστησαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν πλειοδοτεί σε ευαισθησία και κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες και τα παιδιά όσων υγειονομικών αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και με Νόμο του κράτους βρέθηκαν εργασιακά και οικονομικά ανενεργοί. Η επιλογή τους όμως ήταν ελεύθερη και είχε έννομες συνέπειες τις οποίες και γνώριζαν.

-Η δημοτική αρχή καταδικάζει την λεκτική επίθεση κατά της κυρίας Μασμανίδου και καλεί και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πράξουν ανάλογα. Είναι σεβαστή η αντίθετη άποψη, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να επιτίθεται στον συνομιλητή του επειδή ο τελευταίος δεν συμφωνεί με τη θέση του. Η Δημοκρατία είναι διαβουλευτικό πολίτευμα και ο διάλογος προϋποθέτει σεβασμό, ωριμότητα και ανεκτικότητα.

-Το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς είναι επιστημονικά αναρμόδιο να υποστηρίξει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις υγειονομικές δομές όπου εργάζονταν, όχι γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τους ανθρωπιστικούς λόγους αλλά διότι τα επιστημονικά κριτήρια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυτά που θα καθορίσουν την όποια εργασιακή τους εξέλιξη και το αίτημα αυτό το κρατά ανοιχτό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που είναι και αρμόδια να αποφανθεί.

-Η θλιβερή πρωτιά σε θανάτους που έχει ο νομός Κιλκίς από την πανδημία επειδή ακριβώς πολλοί συνάνθρωποί μας δεν πείστηκαν για την ανάγκη του εμβολιασμού τους και κατέληξαν, είναι κρίσιμη παράμετρος που προβληματίζει. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία και προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική μας κοινωνία, θα ήταν ανεύθυνη η προσέγγιση αποδοχής ενός ψηφίσματος που κινείται μονοδιάστατα στο πλαίσιο της εργασιακής επανόδου με επίκληση στην ανθρωπιστική πλευρά χωρίς περαιτέρω επιστημονικές και υγειονομικές διασφαλίσεις, χωρίς σαφείς όρους και όρια.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η δημοτική διοίκηση εισηγήθηκε να ενσωματωθεί στο ψήφισμα η διατύπωση πρότασης για την επαναφορά των ανεμβολίαστων στην εργασία με επιστημονικές και υγειονομικές εγγυήσεις, στη βάση ανάληψης μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, άποψη, η οποία όπως προαναφέρθηκε, δεν έγινε αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν ελεύθερα την γνώμη τους και ψήφισαν υπέρ ή κατά του ψηφίσματος.

Δυστυχώς, το αίτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών αντιμετωπίστηκε επιφανειακά από συμβούλους της μειοψηφίας και από ανεξάρτητους συμβούλους με εκρήξεις λαϊκισμού και με επιχειρήματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τις επίσημες θέσεις που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκφράσει για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιαστικής κάλυψης στο δήμο Κιλκίς, αξιώνοντας δυναμικότερες πρωτοβουλίες από την δημοτική αρχή που είχαν ήδη εκδηλωθεί με μηνύματα και δηλώσεις υπέρ του προαιρετικού εμβολιασμού και επιτάθηκαν με συναντήσεις συναρμοδίων φορέων, με κοινό ανακοινωθέν και με την κοινή παραταξιακή ενημερωτική εκστρατεία για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών την οποία στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν ακολούθησαν.

Η διάθεση προσεταιρισμού των ανεμβολίαστων υγειονομικών στάθηκε, καταφανώς, ισχυρότερη από εκφρασμένες πεποιθήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την φονική επιδρομή της πανδημίας.

Θεωρείται αντιπαραγωγική κάθε συζήτηση με διαπληκτισμούς, προπηλακισμούς, με ψέματα, προσβολές και συγκαλυμμένες απειλές. Τα παθογενή αυτά στοιχεία της είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οδηγούν σε αδιέξοδο κάθε φιλότιμη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινής συναινετικής λύσης. Οι κανόνες της δημοκρατίας έχουν την ίδια βαρύτητα για όλους, αυτοδιοικητικούς και πολίτες. Επιτέλους ας τους σεβαστούμε κι ας σταματήσουμε να μειώνουμε και να υπονομεύουμε την αξία τους.

Εν κατακλείδι είμαστε πεπεισμένοι ότι αν το επίμαχο αίτημα τεθεί στη σωστή βάση που περιγράψαμε, έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί και από άλλους θεσμοθετημένους φορείς του τόπου μας στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει η αντιπροσωπεία των ανεμβολίαστων υγειονομικών όπως η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και οι βουλευτές αλλά και από τα συνδικαλιστικά όργανα (Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ΠΟΕΔΗΝ) η επίσημη θέση των οποίων σχετικά με την εργασιακή επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν μας έχει αναφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου