Υποστηρίζοντας την εργώδη προσπάθεια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών για την προστασία και την ευρύτερη διείσδυση της ποντιακής διαλέκτου στις μονάδες εκπαίδευσης ενηλίκων ο Δήμος Κιλκίς φιλοξένησε το 4ο επιμορφωτικό σεμινάριό του στην πόλη του Κιλκίς και παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση στους τριάντα και πλέον πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς του Συνδέσμου που διέμειναν στο Κιλκίς το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου.
Την εναρκτήρια συνάντηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου, που έγινε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος επαίνεσε το ευγενές αλλά και δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει οι Πόντιοι εκπαιδευτικοί για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου χαρακτηρίζοντάς τους ως σύγχρονους σταυροφόρους μιας μεγάλης πνευματικής ιδέας η οποία έχει ειδικό βάρος στην ανοιχτή υπόθεση της αναζωογόνησης του πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας. Η πρωτοβουλία καθιέρωσης της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο αξιοθαύμαστη για την πρωτοποριακή της οπτική. Έχει έναν βαθύτερο
προσανατολισμό καθώς είναι η γέφυρα που συνδέει το χτες με το σήμερα, η συνέχιση και διατήρηση της γλωσσικής μας κληρονομιάς, ενάντια στην ένδεια και στην απογύμνωση των εκφραστικών μέσων, που δικαιολογούνται χλιαρά βέβαια, με τη σαθρή αντίληψη περί απλοποιημένης επικοινωνίας και της εικονικής διαχείρισης των συμβόλων της σημείωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς. Επισήμανε ότι η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου συνιστά ανάχωμα στη ‘’σιωπηλή απώλεια των γλωσσών’’ καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκατόν είκοσι διάλεκτοι εξαιτίας της αχρησίας τους τελούν υπό εξαφάνιση, ενώ συμπλήρωσε, τέλος, ότι ο Δήμος Κιλκίς έχει συστήσει τμήμα ποντιακής διαλέκτου στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης μίλησε για τους στόχους που υπηρετεί ο Σύνδεσμος και την κινητοποίησή του όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να εισαχθεί η ποντιακή διάλεκτος ως μάθημα στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς. Πάνω από πέντε χιλιάδες Πόντιοι και μη πέρασαν από τα θρανία και ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο είπε ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στο εγχειρίδιο που εξέδωσε ο Σύνδεσμος για να διευκολύνει το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών αλλά και στον αγώνα του για την ένταξη της ιστορίας του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο κ. Παυλίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κιλκίς για τη φιλοξενία του 4ου επιμορφωτικού σεμιναρίου στο Κιλκίς.
Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του
Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και
δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Καζαντζίδης ο οποίος υπερασπίστηκε την
ανάγκη να απλωθεί περαιτέρω στην εκπαίδευση η ποντιακή διάλεκτος λέγοντας ότι οι
διάλεκτοι είναι για ένα λαό οι παραπόταμοι, που ενισχύουν το μεγάλο ποτάμι, την
εθνική γλώσσα. Διασώζοντας την ποντιακή διάλεκτο σημείωσε ενισχύουμε την εθνική μας γλώσσα.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς σε ένδειξη αναγνώρισης
του εκπαιδευτικού έργου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών επέδωσε
τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρό του. Την απονομή έκανε μετά από πρόσκληση του
Δημάρχου ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος
Αμανατίδης.
Οι εργασίες του 4ου
επιμορφωτικού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο
Κιλκίς και ολοκληρώθηκαν με εισηγήσεις για τη διδακτική – μεθοδολογία, τις
εμπειρίες διδασκαλίας και τις καλές πρακτικές του προγράμματος διδασκαλίας της
ποντιακής διαλέκτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου