NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

 


ΣΙΣΜΑΝΙΔΟΥ ΣΤ. ΕΛΕΝΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ'ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 (ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜ/ΣΗ)

Μ.Δ.Ε  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ   ΔΙΚΑΙΟΥ  Α.Π.Θ.

Μ.Δ.Ε.  ΘΕΩΡΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ   Α.Π.Θ.


Με την έλευση του μήνα Σεπτεμβρίου πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις  σχολικές αίθουσες. Σε αυτή τη χρονική στιγμή που θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι για χιλιάδες μαθητές σε όλα τα σχολεία της επικράτειας  που θα  τους υποδεχτούν

  χρήσιμο  είναι να αναφερθούμε και να υπενθυμίσουμε  στους γονείς το δικαίωμα άδειας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου και το καθεστώς κατά το οποίο οι γονείς δικαιούνται να λάβουν την εν λόγω  άδεια.

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο 47972/2021 του Υπουργείου Εργασίας περί χορήγησης αδειών για την προστασία της οικογένειας επεκτάθηκε το δικαίωμα των εργαζομένων γονέων να λάβουν την άδεια παρακολούθησης σχολικής προόδου τέκνου, από την ηλικία των 16 ετών συμπληρωμένων, που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, πλέον, μέχρι την ηλικία των 18 ετών συμπληρωμένων. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι οι εξής: α) οι γονείς να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης και β) κάθε παιδί της οικογένειας να παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Το δικαίωμα αυτό χορηγείται, αυτονοήτως, και σε γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του (εδώ ο νόμος προστατεύει τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες λαμβάνοντας υπ’όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση του παιδιού με ειδικές ανάγκες), υπό την προϋπόθεση ότι  φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια.

       Επισημαίνεται ότι την άδεια αυτή τη δικαιούνται όλοι οι γονείς, φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι όπως επίσης και οι τεκμαιρόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα της διάταξης του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα.

 

        Οι εργαζόμενοι γονείς που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις λαμβάνουν την προαναφερόμενη άδεια κατόπιν εγκρίσεως του εργοδότη τους και χωρίς περικοπή των αποδοχών τους. Πρακτικά, η άδεια αυτή δικαιολογεί την απουσία του εργαζόμενου γονέα για ορισμένες ώρες ή ακόμα και για ολόκληρη την  ημέρα, προκειμένου να παρακολουθήσει ο γονέας την επίδοση και πορεία του κάθε τέκνου του. Το σύνολο της δικαιούμενης άδειας συνολικά για κάθε ημερολογιακό έτος ανέρχεται σε τέσσερις ημερολογιακές μέρες, οπότε οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αξιολογήσουν σοφά τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα τη λάβουν.

Διαδικασία χορήγησης της άδειας

       Η άδεια χορηγείται μετά από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους.
      Διευκρινίζεται, επίσης,  ότι η άδεια αυτή μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί με μεγαλύτερη ευελιξία λόγω εορταστικού ωραρίου και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα (που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στην σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά), ζητήματα που είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και υγεία.

 

          Καλή σχολική χρονιά σε όλη τη σχολική κοινότητα, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς με τα δικαιώματα περί αδειών σχολικής επίδοσης τέκνου  βελτιωμένα ,αφού  έχουν επεκταθεί χρονικά από τα 16 έτη στα 18 έτη, και κατά μείζονα λόγο έχουν αποδοθεί ρητά και στους δύο γονείς κατ’επιταγή της συνταγματικής αρχής της εν γένει ισότητας των φύλων  και εν προκειμένω στον τομέα της εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

 

 

 

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου