ΠΗΓΗ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
Η οφειλή της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) στην ΔΕΗ, ύψους 6.319.000 ευρώ, απετέλεσε γιά άλλη μία φορά αντικείμενο διαμάχης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, και συγκεκριμένα αυτήν της Τρίτης 7.3.23.
Η συνέχεια δόθηκε κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 7.3.23, με την μειοψηφία να εξαπολύει νέους “μύδρους”, εν όψει προοπτικής να γίνει ο δήμος εγγυητής της διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους, και την διοίκηση να περνά στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στην μειοψηφία ανευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος.
Ενός θέματος, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Το ενεργειακό κόστος έχει “γονατίσει όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας… Είναι τουλάχιστον αφελές να υποστηρίζεται, έστω και με την μορφή ρητορικού ερωτήματος, ότι η οφειλή των 6.319.000 ευρώ είναι προϊόν κακοδιοίκησης ή έλλειψης ελέγχου. Είναι το λιγότερο ανεύθυνο και ανέντιμο κάποιοι τρίτοι να επιχαίρουν και να σπεύδουν να ρίξουν το ανάθεμά τους στην επιχείρηση, υιοθετώντας με περισσή ευκολία μία φήμη, μία αβάσιμη άποψη.
Πήρε κάποιος δημοτικός σύμβουλος μία τιμή του 2019, το ποσό των 700.000 ευρώ, γιά να πει ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ ήταν ρυθμισμένη και πλήρως ελεγχόμενη και να θεμελιώσει ανερυθρίαστα τον ισχυρισμό του, ότι τώρα έχει ξεφύγει η κατάσταση λόγω “κακοδιοίκησης του διοικητικού συμβουλίου και έλλειψης ελέγχου”…
…Η αλήθεια είναι, ότι η επιχείρηση προχώρησε σε διακανονισμό με ΔΕΗ με ρυθμιζόμενο ποσό ύψους 92.000 ευρώ από τις 4 Μαϊου 2016 έως και τις 29 Μαρτίου 2019. Δεν ήταν πλήρως ρυθμισμένο το χρέος στην ΔΕΗ, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από κανένα επίσημο έγγραφο. Το χρέος στην ΔΕΥΑΚ το 2014 ήταν 36.195, και το 2019 ανήλθε στο ποσό των 742.312ευρώ. Και όταν ξεκίνησε η πανδημία, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, το χρέος άγγιξε το 1.000.000 ευρώ…
“΄Οχι λόγω κακοδιοικήσεως”
…Οι οφειλές στη ΔΕΗ αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, και αυτήν την στιγμή, που μιλάμε, βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Προφανώς όχι γιά λόγους κακοδιοίκησης. Οι αιτίες, για όσους ζούσαν και ζουν σ’ αυτό τον τόπο – διότι κάποιοι εδώ συμπεριφέρονται και λειτουργούν σαν εφήμεροι επισκέπτες – που προκάλεσαν την αύξηση του χρέους στην ΔΕΗ ήταν η διάδοχη της οικονομικής κρίσης πανδημία και η ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε ένα γενικότερο “κύμα ακρίβειας σε όλα τα είδη, με πρώτο τους λογαριασμούς ρεύματος…
… “Παρά το γεγονός ότι κάναμε οικονομία στην ενέργεια, οι τιμές στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς έχουν ανέβει στα ύψη”, διότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας δεν είναι σταθερή. Παίρνοντας τον Οκτώβριο ως μήνα αναφοράς από το 2014 έως και το 2022 παρατηρούμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας ήταν 0,12 ευρώ την ίδια χρονιά και το 2015, αυξήθηκε σε 0,13 το 2016, σε 0,14 από το 2017 έως το 2020. Και φθάνουμε στα δύο τελευταία κρίσιμα χρόνια, στο 2021 και στο 2022 από άποψη ενεργειακού κόστους και βλέπουμε, ότι το 2022 η τιμή της κιλοβατώρας “εκτοξεύθηκε” στην διπλάσια τιμή, στο 0,35 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής και το κόστος της κιλοβατώρας στο διπλάσιο αύξησαν δυσανάλογα τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ, και είναι αστείο να λέγεται εδώ, ότι φταίχτης είναι η ΔΕΥΑΚ και ότι είναι ζήτημα κακοδιοίκησης το χρέος των 6.500.000ευρώ προς την ΔΕΗ. Φαντάζομαι γιά όσους μας μέμφονται, ότι μετακυλίσθηκε και στο δικό τους νοικοκυριό, στην δική τους επιχείρηση η αύξηση αυτή, και εάν σήμερα πληρώνουν διπλάσιους λογαριασμούς δεν θα καταλογίσουν στους εαυτούς τους κακοδιοίκηση αλλά θα πουν την αλήθεια: Ότι η ανατίμηση της ενέργειας έχει “φουσκώσει” τους λογαριασμούς…
“Με τριτεγγυητή τον δήμο”
… Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να ρυθμίσει το χρέος προς την ΔΕΗ. Θα προχωρήσουμε σε διακανονισμό με την ΔΕΗ, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το χρέος της επιχείρησης σε 48 δόσεις, με τριτεγγυητή τον δήμο Κιλκίς. Θα κάνουμε ρύθμιση, χωρίς να μετακυλίουμε την οφειλή στους πολίτες, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε στο ελάχιστο την τιμολογιακή μας πολιτική και εφαρμόζοντας κάθε ευνοϊκή διάταξη του νόμου προς όφελος της επιχείρησης και των πολιτών.
Ο ορισμός του δήμου ως τριτεγγυητή δεν είναι “παιδαριώδης”, όπως αφελώς θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Είναι μία προβλεπόμενη ενέργεια, απολύτως σύννομη, που απορρέει από τον νὀμο 4643/2019…
“Ενέργειες γιά νοικοκυρεμένη διαχείριση”
…Η επιχείρηση, το διοικητικό της συμβούλιο, δίνει βαρύτητα και σε άλλες λειτουργίες, ώστε να μειωθεί η κατασπατάληση νερού, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μιας πιό νοικοκυρεμένης διαχείρισης και, επί πλέον, να εξοικονομήσουμε το αγαθό του νερού αλλά και την ενέργεια και να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτονομία.
Ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
- Ο έλεγχος του τρεχούμενου νερού στις πλατείες, στις ποτίστρες,
- Η χρέωση του δήμου Κιλκίς γιά τις καταναλώσεις νερού στα σχολεία και σε άλλες υπηρεσίες, που ποτέ στο παρελθόν δεν πλήρωναν λογαριασμούς νερού
- Η μείωση και εξάλειψη των νεροκλοπών και των υδρορροών
- Τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ
- Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να είμαστε σε θέση και να καλύψουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις της επιχείρησης και να μειώσουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις σε ρεύμα
- Το υδραυλικό έργο στις Μουριές που μας απαλλάσσει από δαπάνη 70.000 ευρώ, την οποία θα πληρώναμε σε άλλη περίπτωση στην ΔΕΗ.
- Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ, που τόσο πολύ λοιδωρήθηκαν, εξασφαλίζουν 700.000 κιλοβατώρες ετησίως στην ΔΕΥΑΚ, ένα μεγάλο, ένα υπολογίσιμο μέγεθος.
“Σε πολύ καλό δρόμο”
Τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη και στις ενεργειακές επενδύσεις της ΔΕΥΑΚ, έχουν μειωθεί οι κιλοβατώρες κατά 18%, έχουν μειωθεί οι κιλοβατώρες στο ρεύμα αντιστοίχως στον δήμο Κιλκίς κατά 20%. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και με την ολοκλήρωση των εμβληματικών έργων θα δούμε να “πέφτουν” τα κόστη στα χωριά μας.
Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, που διεκδικεί και επιτυγχάνει με υψηλές εισροές, η ΔΕΥΑΚ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια λελογισμένης διαχείρισης των οικονομικών της:
- Έχοντας σημειώσει μεγάλες προόδους στα έσοδά της από τους λογαριασμούς ύδρευσης
- Εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τρίτους
- Το χρέος προς τη ΔΕΗ δεν ήταν μία αστοχία, δεν ήταν ένα λάθος, που διέλαθε της προσοχής της. Είναι απότοκο της υγειονομικής, κυρίως όμως της ενεργειακής κρίσης.
- Το μοναδικό “παράθυρο”, που παρουσιάζεται αυτήν την στιγμή, είναι η ρύθμιση με την ΔΕΗ. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει στις ΔΕΥΑΚ Κατερίνης, Λαγκαδά, Τεμπών, Αγιάς Λάρισας, Σπάρτης και αλλού.
- Η ΔΕΥΑΚ αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους, γιά να επιτύχει την ενεργειακή της απεξάρτηση και να “ρίξει” το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Προσφάτως έγινε ιδιοπαραγωγός και απέκτησε δική της φωτοβολταϊκή εγκατάσταση από το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, που της δίνει το προνόμιο να εξοικονομεί μέχρι και το 87% της ηλεκτρικής ενέργειας στον βιολογικό καθαρισμό. Ανάλογης μορφής μικροδίκτυα θα εγκατασταθούν στα αντλιοστάσια της Ξηρόβρυσης, του Σεβαστού, και του Σταυροχωρίου και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας. Με το υδραυλικό έργο, που ολοκληρώθηκε πέρυσι στις Μουριές, γλιτώνουμε 70.000 ευρώ τον χρόνο που θα τα δίναμε στο ρεύμα.
- Όλες αυτές οι ενέργειες καθορίζουν ένα πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας.
Ο δήμος Κιλκίς θα στηρίξει την ΔΕΥΑΚ, όπως πρέπει να κάνει, όχι επειδή δεν τα κατάφερε καλά ( ίσα – ίσα τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση διαχειρίσθηκε με σοβαρότητα και καλή οργάνωση τις οικονομικές λειτουργίες), αλλά γιά να ξεπεράσει τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης και να “πάρει τις ανάσες” που χρειάζεται”.
Σε 48 μηνιαίες δόσεις
Στα ανωτέρω στοιχεία αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης, που δήλωσε ὀτι η επιχείρηση εισηγήθηκε δύο τρόπους ρύθμισης του χρέους στην ΔΕΗ, είτε σε 24 δόσεις με προκαταβολή του 30% (“πράγμα αδύνατον”) είτε σε 48 μήνες με τριτεγγυητή τον δήμο (επελέγη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου