NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

 

Η μάχη Κιλκίς - Λαχανά 19-21 Ιουνίου 1913, διεξήχθει κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού πολέμου. Το τριήμερο ενός σκληρού αγώνα, λήγει στις 21 Ιουνίου και έχει ως τίμημα την απώλεια μεγάλης μερίδας πληθυσμού. Η απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς έρχεται στις 21 Ιουνίου με μία μάχη που βρίσκει τον Ελληνικό στρατό ενάντια του Βουλγαρικού. Μια μάχη που νικήθηκε και άνοιξε τις πύλες για την κατάκτηση και την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας. Η μάχη Κιλκίς - Λαχανά έπαιξε κυρίαρχο ρόλο και έκρινε το μέλλον της Μακεδονίας.
Είμαστε περήφανοι!

Χρόνια πολλά στην πόλη μας, Χρόνια Πολλά Κιλκίς!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΝΝΕΔ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Φραγγίδης: 21η Ιουνίου 1913 - Ημέρα μνήμης και τιμής στους προγόνους μας


Του Γιώργου Φραγγίδη
Η 21η Ιουνίου 1913, ημέρα εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης του Κιλκίς, αποτελεί ιστορικά μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη για την 109η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη για την 109η επέτειο της Μάχης του Κιλκίς

«Η επική Μάχη του Κιλκίς, ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί

Λύτρο ελευθερίας η θυσία του Συνταγματάρχη Αντώνη Καμπάνη

 


Ο Καμπάνης, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού, απέδωσε τον προσήκοντα φόρο τιμής σε έναν από τους δαφνοστεφανωμένους ήρωες της Μάχης του Κιλκίς, στον Συνταγματάρχη Αντώνη Καμπάνη.

 Η μνήμη του Ανδριώτη στην καταγωγή αξιωματικού τιμήθηκε χθες με μια λιτή εκδήλωση στο Πάρκο Ανδριωτών που διοργάνωσαν ο Δήμος Κιλκίς, το Πολιτιστικό Μορφωτικό Σωματείο Καμπάνη και η ομώνυμη Κοινότητα που φέρει τιμητικά το όνομά του.


Η ηρωική θυσία του Καμπάνη είναι το λύτρο της δικής μας ελευθερίας. Εκατόν εννέα χρόνια

Μήνυμα Δημάρχου Κιλκίς για την 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς



Το Κιλκίς, γιορτάζει την 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ένδοξο παρελθόν μας, ξαναζούμε έμπλεοι συγκινησιακής φόρτισης το θαύμα της εποποιίας του 1913, τις δραματικές στιγμές της πολεμικής έντασης με το γενναίο ελληνικό στρατό να προελαύνει ακάθεκτος στις λοφοσειρές και στον φλεγόμενο κάμπο για να  υπερασπιστεί με  τίμημα τη ζωή του την ιερή γη της Μακεδονίας.

΄θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία΄΄.

 

Yψώνουμε σήμερα περήφανα την γαλανόλευκη σημαία της Πατρίδας μας τιμώντας με την πράξη αυτή τους Ηρώες προγόνους μας που έπεσαν στο πεδίο της Μάχης καταφέρνοντας να απευλευθερώσουν το Κιλκίς.

Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά πάντοτε θριαμβεύουν και  επιβεβαιώνουν τα λόγια του μεγάλου ποιητή ΄΄θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία΄΄.

Ζήτω η 21η Ιουνίου 1913,

Ζήτω το ηρωικό και αθάνατο Κιλκίς,

Χρόνια Πολλά