NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Οκτάωρο α-λα-καρτ στον ιδιωτικό τομέα;

 Μιχαήλος & Συνεργάτες: Συνέντευξη του Ανδρέα Μιχαήλου στo Ράδιο Θεσσαλονίκη  (ΗΧΗΤΙΚΟ) - serraikanea.gr 

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά αναμένεται να επιφέρει επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα και προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ μεταξύ των όσων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός οκταώρου α λα καρτ, κατά τη διάρκεια του οποίου εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. 

Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο, ενώ δεν θα θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών, με αποτέλεσμα μια τέτοια αύξηση να οδηγεί στη δυνατότητα εργασίας – πέραν του κανονικού 8ωρου – κατά επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα. 

Αντίθετα, σήμερα το ανώτατο όριο των υπερωριών στη βιομηχανία αντιστοιχεί σε 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση (ή 8 ώρες/μήνα ή 2 ώρες/εβδομάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου