NEAPOREIAWEBTV

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Παιδεία : Νομοσχέδιο για την ANABAΘΜΙΣΗ της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 ΓΝΩΜΗ ΚΙΛΚΙΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ: Ο Ι. Φωτακέλης νέος υπεύθυνος του τομέα παιδείας της  Ν.Δ. νομού Κιλκίς


Ενίσχυση 700 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας σε 2.945 μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Στόχος του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μια επιλογή για τους πολλούς, για όσους

επιθυμούν να εισέλθουν νωρίς στην αγορά εργασίας με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα πλήρως αναγνωρισμένα για να έχουν και ουσιαστική και τυπική συνεισφορά στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την εργασιακή τους σταδιοδρομία. Η επαγγελματική εκπαίδευση, ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ, με το νομοσχέδιο αυτό, με την αγορά εργασίας, για να μπορεί να ''ισορροπήσει'' (κάποιος που θέλει να μπει στην αγορά εργασίας νωρίς) μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τεχνικά επαγγέλματα. Προωθείται και έχει ως κύριο ΣΤΟΧΟ του το νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Παιδείας:
1, Σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
2, Ιδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων
3, Ιδρυση νέου εναλλακτικού επιπέδου σπουδών (μετά το Γυμνάσιο και πριν το Λύκειο – Επίπεδο 3): Έτσι ώστε απόφοιτοι Γυμνασίου να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς σε συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα (π.χ. τεχνίτες αλουμινίου, τεχνίτες μαρμάρου) με διετή φοίτηση και ειδικά μαθήματα και
4, H αναβάθμιση των Ι.Ε.Κ.


Ενίσχυση 700 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας σε 2.945 μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)

Αποφασίστηκε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ σε 2.945 μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) που ήταν ενεργοί κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, δηλαδή από τις 11/3/2020, μέχρι την επαναλειτουργία τους. Με την συγκεκριμένη ενίσχυση δίνεται η δυνατότητα στους μαθητευόμενους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μάθησής τους, σε μια περίοδο που τα σχήματα μαθητείας πανευρωπαϊκά επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία. Η έκτακτη ενίσχυση θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους χωρίς επιβάρυνση της καταβολής με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι το αντικείμενο των προγραμμάτων ολοκληρώθηκε κανονικά, με την αναστολή των έκτακτων μέτρων, και αφού υπήρξε ισόχρονη παράταση των συμβάσεων μαθητείας και του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της μάθησης στην εκπαιδευτική δομή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΕΠ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ΝΔ

                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                                  ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ           ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΑΚΕΛΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου