NEAPOREIAWEBTV

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

METAΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

 


Γράφει ο Τομεάρχης Παιδείας ΔΕΕΠ Ν.Δ  Ν. ΚΙΛΚΙΣ 

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ.


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που επέρχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων και προτάσεων που έθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οπως τόνισε σε σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόκειται για πολύ ουσιαστική και σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους προωθούνται οι παρεμβάσεις του κεφαλαίου μεταρρύθμιση στον τομέα Παιδείας είναι:
- η διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των Α.Ε.Ι.. Συστήνονται δομές και διευρύνονται τα μέτρα ασφαλείας στους Πανεπιστημιακούς χώρους, όπως η ελεγχόμενη είσοδος στα Α.Ε.Ι., ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος, π.χ. κτίρια με ανοιχτό περιβάλλοντα χώρο, γειτνιάζοντα με πάρκα, εντός ή εκτός αστικών ιστών κλπ.
- η ενίσχυση διατάξεων Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου. Θεσπίζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο και                                                                                 - η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) που θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.                                                   

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Πρώτ' απ' όλα αφορά στην καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. που -όπως υπενθύμισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Εξασφαλίζειται ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατευθύνει τα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν. Μη ξεχνάμε ότι το 30% των εισαγομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους. Ειδικότερα προβλέπονται:
- Η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκονται: Η διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών. Η ενίσχυση της αυτονομίας των Α.Ε.Ι. και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ. Η θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών. Η μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.
Διακρίνεται η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα. Η δεύτερη φάση ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της πρώτης φάσης. Σε αυτή συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκονται: Η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής. Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα. Η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών. Η απαλοιφή φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής.
Προτείνονται ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης, Συγκεκριμένα ως όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2 έτη. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου