NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΔ


 

Ο ευρωπαϊκός δρόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία:

Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν ουσιαστικά τρεις στρατηγικές:

  • Η μία είναι η στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων. Οριζόντιοι περιορισμοί. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το οποίο λέει το Kράτος. Και εν πάση περιπτώσει με αυτό τον τρόπο κάποιες χώρες κατάφεραν και έλεγξαν την πανδημία επιτυχημένα.
  • Η δεύτερη στρατηγική είναι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Δεν μας ενδιαφέρει λίγο - πολύ τι θα γίνει, να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα. Κάποια στιγμή θα αρρωστήσουν αρκετοί, θα πεθάνουν και πολλοί αλλά τουλάχιστον θα σώσουμε την οικονομική μας ζωή.
  • Υπάρχει και η τρίτη στρατηγική που είναι η στρατηγική που ακολούθησε τελικά η Ευρώπη, είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι διαφορετικός δρόμος.
    • Προτάξαμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Δεχθήκαμε να επιβάλουμε μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα αναγνωρίζοντας ότι θα υποστούμε μεγάλο κόστος.
    • Σπεύσαμε ως Ευρώπη να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη με πρόσθετους πόρους, ώστε να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας μας. Θα συζητήσουμε για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» όταν αυτό έρθει στη Βουλή.
    • Αλλά ταυτόχρονα ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας έχει και το δικό του τίμημα. Είναι το τίμημα της συνεννόησης και προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός. Γιατί ο βίαιος λόγος πολύ συχνά παράγει και βίαιη πράξη.

 
 Στις 7 Απριλίου τα πρώτα self tests στα φαρμακεία

Τα self test είναι εγκεκριμένα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων 10 εκατ. self test έγιναν με πλήρη διαφάνεια και ολοκληρώθηκε ήδη η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

  • Η παραλαβή των self test γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Μαζί με κάθε self test θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από 7 Απριλίου και μέχρι τέλος της εβδομάδος τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να διαθέσουν σε πρώτη φάση σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών και τέλος στους άνω των 67 ετών που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
  • Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr.η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη.
    • Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
    • Όσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
    • Όσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
  • Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό:
    • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.
    • Εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.
  • Η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
  • Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία. Στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
  • Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
  • Από σήμερα λόγω της λειτουργίας του λιανεμπορίου θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

 

Το σχέδιο για τη δημιουργία του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης

Την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα Υπουργείων και άλλων οργανισμών, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα. Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε:

  • Προσέξτε να δείτε ποια κατάσταση κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση:
    • Ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο ουσιαστικά του Δήμου, περίκλειστος, στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα.
    • Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού.
    • Ταυτόχρονα, μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτίρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας.
  • Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση:
    • Προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού.
    • Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.
    • Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά και την κτηματαγορά της Αττικής. Αρκεί να δείτε το παράδειγμα του παλιού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν έφυγε από το κτίριο της Μητροπόλεως, μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο.
    • Η συνολική εξοικονόμηση πόρων όμως σε ορίζοντα 30ετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
    • Το σχέδιο αυτό θα εκπονηθεί με τη μορφή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκτιμούμε ότι, εφόσον τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει (το 2025 -το αργότερο του 2026), όμως τμήματα του χώρου θα μπορούν να αποδίδονται στην τοπική κοινωνία και πολύ νωρίτερα.
    • Σκεφτόμουν ότι η πιο σωστή ονομασία αυτού του χώρου θα ήταν κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» για να τιμήσουμε τη μνήμη μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας, ο οποίος είχε τις ρίζες του εδώ στον Δήμο. Η απόφαση, όμως, τελικά, της ονοματοδοσίας θα είναι μια απόφαση την οποία θα πάρετε εσείς (ο Δήμος), καθώς ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πρωτίστως αφορά εσάς.
  • Η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αστικές αναπλάσεις:
    • Ξεκινώντας προφανώς με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού.
    • Προχωρώντας στην αξιοποίηση των χώρων στο πάρκο, στο Τατόι.
    • Τη μεταστέγαση των φυλακών Κορυδαλλού.
    • Τον παλιό βιομηχανικό χώρο της «ΧΡΩΠΕΙ», ο οποίος θα μετατραπεί σε πάρκο τεχνολογίας.
    • Την απόδοση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων του παλιού χώρου στάθμευσης τρένων.

 

Η ψηφιοποίηση βάζει τέλος στην ατιμωρησία στο δημόσιο

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας υλοποιεί μία συνεκτική δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση των τεράστιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα των πολιτών ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν αδικήματα παραμένουν ατιμώρητοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ για την οποία χρειάστηκαν 23 ολόκληρα χρόνια (1997-2020) για να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης και να εκδοθεί η απόφαση. Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΕΑΔ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο, έχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά απόφασης πειθαρχικού οργάνου όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, π.χ. επιεικής ποινή σε σχέση με τη σοβαρότητα του παραπτώματος, μη ορθή εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων, εσφαλμένη ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων, ανεπαρκής αιτιολόγηση. Μόνο για το 2020 η ΕΑΔ κλήθηκε να διαχειριστεί 1.372 πειθαρχικές αποφάσεις, 31 ενστάσεις και τρεις προσφυγές ενώπιον δικαστηρίων.
  • Η ΕΑΔ αναπτύσσει νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές (βάσεις δεδομένων και microsites) με στόχο την αποτελεσματική και σε πραγματικό χρόνο εποπτεία όλων των επιμέρους σταδίων της πειθαρχικής διαδικασίας.
    • Μια πρώτη ψηφιακή εφαρμογή, η οποία βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία, προσφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας και της έκβασης των πειθαρχικών υποθέσεων ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, από την ημέρα εισαγωγής μιας υπόθεσης ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου μέχρι και την έκδοση της τελικής απόφασης. Δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο ελληνικό δημόσιο.
    • H πλατφόρμα αυτή θα παρέχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των υποθέσεων περίπου 1700 δημόσιων φορέων επιτρέποντας την εξαγωγή συγκεκριμένων αναφορών και στατιστικών στοιχείων.

Η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας θα ενισχύσει το κύρος των δημόσιων οργανισμών. Προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μηχανισμών πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς. Προχωράμε αξιοποιώντας το μεράκι και την τεχνογνωσία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, έχοντας ως πυξίδα τις προσδοκίες των πολιτών για διαφάνεια και λογοδοσία».


--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - στρatigikos@nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου