NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Αλλαξαν ξανά οι συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca


AstraZeneca: Γιατί άλλαξαν οι συστάσεις – Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση

 

Αλλαξαν ξανά οι συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα μετά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το εμβόλιο πλέον θα χορηγείται στους πολίτες άνω των 60 ετών και σε άτομα κάτω των 60 ετών που επιθυμούν να το κάνουν για δικούς τους λόγους (π.χ. βρίσκονται σε περιοχή ή χώρο εργασίας με υψηλό κίνδυνο και βρίσκουν νωρίτερα ραντεβού). Οι προγραμματισμένες δεύτερες δόσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά με το ίδιο εμβόλιο. Επιπλέον αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου, ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, σηματοδοτώντας το τέλος της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι επιδημιολογικοί δείκτες -έχουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη της εμβολιαστικής στρατηγικής- επικαιροποίησε τις οδηγίες για το εμβόλιο AstraZeneca, που έχει συνδεθεί με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, και συστήνει τη χορήγησή του στα άτομα άνω των 60 ετών. Αναλύοντας το σκεπτικό της νέας απόφασης, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι το επίπεδο διασποράς του ιού είναι μέτριο προς χαμηλό και η επιδημιολογική πορεία της χώρας δείχνει σταθερά πτωτική τάση, γεγονός ευοίωνο, που οφείλεται στους εμβολιασμούς.

Οπως ανέφερε, προ διμήνου η αρμόδια επιτροπή είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από Covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον Απρίλιο στη χώρα μας καταγράφηκαν 105 θάνατοι ανά εβδομάδα εξαιτίας της Covid-19 και 77 τον Μάιο ανάμεσα σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 30 – 59 ετών. Μάλιστα, στη χθεσινή ενημέρωση έγινε σαφές ότι εάν τα κρούσματα κορονοϊού αυξηθούν μπορεί να τροποποιηθούν ξανά τα ηλικιακά όρια.

 

Οι δεύτερες δόσεις με AstraZeneca εκτός από…

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι παραμένει η σύσταση για δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca -πρόκειται για περίπου 500.000 άτομα- εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων που εκδήλωσαν στην πρώτη δόση σοβαρές παρενέργειες όπως θρομβωτικά επεισόδια. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι η νέα οδηγία δεν απαγορεύει σε όποιον επιθυμεί για δικούς του λόγους και είναι κάτω των 60 ετών να προγραμματίσει ραντεβού με το εμβόλιο AstraZeneca. Οσον αφορά όσους έχουν προγραμματισμένα τα ραντεβού με το εν λόγω εμβόλιο αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ημερομηνία για την πρώτη δόση, θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους ώστε να αλλάξουν εφόσον επιθυμούν το σκεύασμα. Για τις λίγες περιπτώσεις που εμφανίστηκε σοβαρή παρενέργεια μετά την πρώτη δόση, η δεύτερη δόση θα ρυθμιστεί με εμβόλιο άλλης εταιρίας κατόπιν αίτησης του θεράποντος ιατρού, δυνατότητα που θα δοθεί από τις 22/6.

Το «mix and match» εμβολίων αποφασίζεται μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς επιστημονικά δεν είναι γνωστό σε βάθος χρόνου το ανοσολογικό αποτέλεσμα. Επομένως, η επιστημονική κοινότητα συστήνει τη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο σκεύασμα που χορηγήθηκε κατά την πρώτη δόση.

Αναφορικά με ακυρώσεις δεύτερων δόσεων, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των οποίων το ποσοστό είναι 0,5% για την εταιρία Pfizer, 0,45% για τη Moderna και 1,89% για την ΑstraZeneca.

 

Τέλος η λίστα προτεραιοποίησης 

Τελειώνει η προτεραιοποίηση του ενήλικου πληθυσμού για τον εμβολιασμό, καθώς έχει μείνει μία ομάδα, οι πολίτες 18 έως 24 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού με τα τρία εμβόλια που συστήνονται για την ηλικία τους (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) ανοίγει αύριο, Τετάρτη 16/6. Εχει προηγηθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 10 Ιουνίου για τους πολίτες 25 έως 29 ετών και έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού 93.000 πολίτες αυτών των ηλικιών.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 4.943.682 εμβολιασμοί με Pfizer, 1.067.533 με ΑstraZeneca, 685.416 με Moderna και 162.276 με Johnson & Johnson.

Ειδικά όσον αφορά στην εταιρία Pfizer έχει επιβεβαιώσει για τον μήνα Ιούνιο συνολικά 2.212.000 δόσεις και επιπλέον 1.555.000 για τον μήνα Ιούλιο. Εως και τέλος Αυγούστου η συγκεκριμένη εταιρία θα έχει παραδώσει στην Ελλάδα 4.880.000 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι νόσησαν κάνουν μία δόση του εμβολίου, προγραμματίζοντάς τη το νωρίτερο έξι μήνες μετά τη θετική διάγνωση. Εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, για τους οποίους συστήνεται να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις. Οσοι νόσησαν είτε πριν την πρώτη δόση είτε μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να ακυρώνουν μόνοι τους τα ραντεβού και να τα επαναπρογραμματίζουν αφού παρέλθουν έξι μήνες. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση στο εξωτερικό και επιθυμούν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα είναι κάτι εφικτό, που μπορούν να το κανονίσουν, αφού προσκομίσουν πιστοποιητικά της πρώτης δόσης σε ένα ΚΕΠ.

Στο μεταξύ, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις φερόμενες δηλώσεις ενός ειδικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) το Σάββατο, αναφορικά με την καταλληλότητα του AstraZeneca, ο οργανισμός επανέρχεται με ανακοίνωσή του και υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτές παραφράστηκαν και η εκτίμηση παραμένει η ίδια. «Η ισορροπία οφέλους – κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς», σημειώνει, και προσθέτει: «Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca».

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου