NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

O ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται.Τσίπρας στον Εconomist και οι Αριστεροί στα βουνά!


 

 

Ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας στον Economist και οι Αριστεροί στα βουνά


Πόσους να απασχόλησε η περίφημη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο; Τους ίδιους τους συμμετέχοντες και έναν κύκλο στελεχών. Βαριά, δηλαδή, κάπου 3-4.000 ηρωικούς συμπολίτες μας. Για να μην παρεξηγηθούμε, είναι βέβαιο ότι πάνω-κάτω τα ίδια «εισιτήρια» θα έκοβε και μια αντίστοιχη κομματική «χοροεσπερίδα» της ΝΔ. Τα κόμματα πλέον δεν «πουλάνε».

Τι μένει λοιπόν; Μια ακόμη «συμπεριληπτική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και η υπερψήφιση κάποιων «Προγραμματικών Θέσεων» που είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα ξεχαστούν, ακόμη και από τους «συγγραφείς» τους.

Δυο πράγματα ξεχώρισαν. Το ένα παρέμεινε αφανές και θαμμένο επιμελώς σε κάποια κομματική χωματερή. Οι «σύντροφοι» της αριστερής αντιπολίτευσης επιχείρησαν να συγκεντρώσουν υπογραφές και να καταθέσουν ένα διαφορετικό κείμενο «Προγραμματικών Θέσεων» από την ηγεσία. Με προσωπικές αιχμές κατά του Τσίπρα. Τελικά, οι υπογραφές μετρήθηκαν και βρέθηκαν κάτω από τον πήχη της αξιοπρέπειας και με βαριά καρδιά οι «αριστεροί» ψήφισαν τις θέσεις της ηγεσίας. Αλλη μια «ανατροπή» ματαιώθηκε πριν καν ξεκινήσει.
 

Το δεύτερο είναι η τακτική του Τσίπρα. «Τους είπε κάτι αριστερό», για να θυμηθούμε τον Νάνι Μορέτι. Για όσους δεν γνωρίζουν το περιστατικό, ο γνωστός αριστερός Ιταλός σκηνοθέτης στην ταινία «Απρίλης» παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό πολιτικό ντιμπέιτ, όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιτίθεται σφοδρά στον τότε ηγέτη του PD Μάσιμο ντ' Αλέμα. Ο Μορέτι λοιπόν, αφού τρώει τα νύχια του στον καναπέ, τελικά τον ικετεύει: «Πες κάτι αριστερό, Ντ' Αλέμα!».

Ο Αλέξης λοιπόν τους είπε κάτι «αριστερό»: «Για να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Και η τελετή έληξε.

Ο Αλέξης τις επόμενες μέρες πήγε στον Economist και οι άλλοι πήραν τα βουνά. Πήγαν στα Τζουμέρκα, δηλαδή, για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιάννη Μπανιά. Φαίνεται ότι εκτός από τους συμβολισμούς και η γεωγραφία έχει τη σημασία της…
Οι δύο βάρκες

Επί της ουσίας τώρα. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη τακτική.

Πρώτον, να στρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. «Να κερδίσουμε το κέντρο» τους είπε, όχι τους μελισσουργούς στην Αρτα.

Δεύτερον, να προσπαθήσει να κρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τα στελέχη που τον αμφισβητούν.

Τρίτον, να ρίχνει και «κάτι αριστερό» κατά καιρούς για να νιώθει μια ανάταση και το «αριστερό ακροατήριο».

Λίγες μέρες μετά τη Συνδιάσκεψη, ο Τσίπρας εμφανίσθηκε ως ένας καθαρόαιμος Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης στο συνέδριο του Economist. Με γραμμή Μπάιντεν και αναφορές ακόμη και στον «διάβολο» του νεοφιλελευθερισμού, τον Μίλτον Φρίντμαν. Στη συνέχεια, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιασθούν, εξοστρακίζοντας τους «πολάκηδες» και τους νεοαγανακτισμένους του «αντιεμβολιαστικού κινήματος». Από τον Νάνι Μορέτι, δηλαδή, κατευθείαν στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.

Όλα καλά λοιπόν; Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι η απάντηση. Η τακτική του «Ιανού» είναι αποδοτική μόνο όταν οι αντιθέσεις μπορούν να «συνυπάρξουν». Αλλιώς, εκεί που νιώθεις ασφαλής πατώντας σε δύο βάρκες, αντιμετωπίζεις ξαφνικά τον κίνδυνο να πέσουν και οι δύο πάνω στα βράχια. Με αποτέλεσμα, αν δεν διαθέτεις τεχνογνωσία Ιησού για να περπατάς πάνω στο νερό, απλώς να πνίγεσαι.

Για παράδειγμα, το σχέδιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί για δύο χρόνια σχίσματα και διαστάσεις στο εσωτερικό του. Οπως με ακρίβεια καταγράφει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (10/7), «τα εμπόδια προς την πορεία αντιστοίχισης με την κοινωνία και τα ευκρινή μηνύματα που έστειλε με την ψήφο της τον Ιούλιο του 2019 ορθώνονται κυριότερα από το παλαιό πολιτικό προσωπικό του κόμματος». Τα ίδια, δηλαδή, που γράφαμε κι εδώ πριν από λίγες ημέρες, πριν μας καταγγείλει η… «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το παλιό κομματικό «ιερατείο» του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη διεύρυνση με έναν αρκετά ετερόδοξο τρόπο. Λίγοι στο «ιερό» του ναού και το «εκκλησίασμα» απ' έξω, στις κάλπες. Επιπλέον, σκληρό face control στην πόρτα. Συγγνώμη, αλλά αυτές οι φάρσες δεν γίνονται ούτε στις καλύτερες ταινίες του Νάνι Μορέτι.

Επειδή, λοιπόν, η περίφημη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ για δύο χρόνια εξελίσσεται με τη μέθοδο του «ιερατείου», είναι απολύτως λογικό να μην έχει αποφέρει σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι που επιθυμούν να προσέλθουν και να εξετασθούν από το αριστερόμετρο του Βούτση, του Σκουρλέτη και του Τζανακόπουλου; Τα κορόιδα μάς τέλειωσαν. Μήπως μαζί και οι δύο βάρκες;


Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου