NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Καλλισθένη Πάκα: Ι.Μ.Π.Κ.: Περιμένοντας το νέο μητροπολίτη

 


Σε λίγες ημέρες θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκλέξει τους νέους Ιεράρχες στις μητροπόλεις όπου η θέση χηρεύει, μεταξύ των οποίων και στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Ως μέλος της Εκκλησίας εκφράζω την ελπίδα και την ευχή ο Νέος Ιεράρχης μας να αποδειχθεί κατά πάντα αξιότερος των καλύτερων προσδοκιών μας και είμαι βεβαία ότι η Σύνοδος των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη Θεία Φώτιση θα λάβει την καλύτερη απόφαση.

Στο ερώτημα τι αναμένουμε εμείς οι πιστοί από το Νέο Ιεράρχη , θεωρώ ότι υπάρχει κοινός τόπος, ως απόρροια των πνευματικών αναγκών του σύγχρονου Ανθρώπου, Έλληνα και Κιλκισιώτη, σε ένα περιβάλλον γεμάτο ανίδωτες προκλήσεις.

Ο εκάστοτε Μητροπολίτης δεν αναλαμβάνει το αξίωμά του, προκειμένου να υποδείξει την υπεροχή ή τη μεγαλοπρέπειά του, όπως αυτά απορρέουν από τα Βυζαντινά πρότυπα. Αντιθέτως, ο Δεσπότης περιμένουμε να βιώνει την απλότητα στην καθημερινή του ζωή. Εξάλλου, η εκκλησία αποτελεί τη σύναξη του λαού́ του Θεού «ἐπὶ τὸ αὐτὸ». Όλοι οι πιστοί είναι αδέλφια εν Χριστώ κοινωνία.

Κατά τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Γαβριήλ Φιλαδελφείας στο έργο του Περί Ιερωσύνης, Μητροπολίτης καλείται ο επίσκοπος «διά το είναι ως μητέρα της πόλεώς του». Δεδομένης της τόσο σπουδαίας πνευματικής του θέσης, ο Μητροπολίτης αγκαλιάζει, αφουγκράζεται, είναι κοντά και στους κληρικούς και στους πιστούς. Όλοι μαζί είναι η οικογένειά του. Και αυτό έχουμε ανάγκη να το αισθανθούμε, να το βιώσουμε.

Το γεγονός ότι διανύουμε την ψηφιακή εποχή, έχει αλλάξει εξ’ ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο κατηχείται ο λαός. Είναι απίστευτα δυνατή η αλληλεπίδραση μεταξύ του πομπού και του δέκτη. Προσδοκούμε σε έναν Ιεράρχη ικανό να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις στη ζωή του Ανθρώπου. Απαιτείται συνέπεια, διαύγεια. Και οι κρίνοντες κρίνονται, καθώς «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Για τους ανωτέρω λόγους, είναι  σημαντικό ο νέος Ιεροκήρυκας να μπορέσει να προσαρμοστεί στη νέα βάση δεδομένων της εποχής και να χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές πηγές ως ένα “εργαλείο”, που θα του επιτρέψει να εκφράσει τις πεποιθήσεις του και να καθοδηγήσει τους πιστούς του, πλέον με τους νέους κανόνες. Αλλά και να κατανοήσει ότι πλέον δογματισμοί και θέσφατα δεν υπάρχουν.

Το πιο σημαντικό και επίμονο κομμάτι, αφορά τη στάση του Δεσπότη απέναντι στους νέους, καθώς και στη σχέση του με αυτούς. Ο κάθε νέος να αισθάνεται άνετα, να μην απομακρύνεται από το θρησκευτικό γίγνεσθαι, να μη νιώθει ότι οι πράξεις του θα κριθούν σαν σε δικαστήριο. Στόχος είναι οι νέοι να δουν τον νέο Μητροπολίτη ως έναν σύμμαχο, στον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, και όχι ως έναν τιμωρό για μία νεανική αμαρτία. Προσδοκούμε σε έναν Ιεράρχη γλυκύ και με λόγο μελίρρυτο. Να μην κουνά το δάχτυλο, αλλά να θέλγει, να πείθει και να ελκύει στο δρόμο της αρετής. Έναν δεσποτικό ιχνηλάτη  στο δρόμο του Χριστού. Κι όχι έναν Δεσπότη -εξουσιαστή.

Αναμένουμε από το Νέο Ποιμενάρχη μας να αποτελεί την ενδιάμεση σύνδεση-σχέση των πιστών με τους Ηγέτης της Ορθοδοξίας. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.  Μακριά από ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας, αφοσιωμένο στην πνευματική μας καθοδήγηση και έτερον ουδέν.

Προσδοκούμε ο Νέος Ιεράρχης, να διαθέτει τη πνευματική επάρκεια και τόλμη  ώστε να διακρίνει τα όρια της Πίστης από εκείνα της Επιστήμης. Να διακρίνει τα όρια της Ορθόδοξης  Πίστης από δοξασίες σκοταδιστικές, απάνθρωπες κι ας καλύπτονται πίσω από την φενάκη της δήθεν παράδοσης.    Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε  η επίγνωση αυτή, σώζει ζωές.

Είμαστε έτοιμοι, υπό την πατρική εποπτεία και ευλογία του Άξιου Τοποτηρητή, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως καί Πολυκάστρου κκ. Δημητρίου, να χαιρετήσουμε με ιδιαίτερη θέρμη και με τον προσήκοντα σεβασμό και ενθουσιασμό τον νέο Ποιμενάρχή μας, αναφωνώντας, ΑΞΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου