NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Δίχτυ προστασίας από τις ανατιμήσεις ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις



 
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί δίχτυ προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά, αγρότες και αρκετές επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. θα υπάρξει άμεσα κρατική επιδότηση (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα)  για τις πρώτες 300 kWh το μήνα, ενώ η  Δ.Ε.Η. θα προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση που ανέρχεται σε περίπου 37% για κατανάλωση από 300 έως 600 kWh το μήνα.
Έτσι οι πελάτες της Δ.Ε.Η. με κατανάλωση έως 600 kWh το μήνα -δηλαδή το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης- θα έχουν μια ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα. 
Σημειώνεται ότι με την επιδότηση που δίνει το Κράτος για κατανάλωση έως 300 kWh το μήνα, σχεδόν μηδενίζονται οι αναμενόμενες αυξήσεις για το 72% των καταναλωτών, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση. Θα χρηματοδοτηθεί με τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
 
2.Παραδείγματα λογαριασμών της Δ.Ε.Η. στα οποία αποτυπώνεται η στήριξη που θα προκύψει για τους καταναλωτές από την επιδότηση.
 
Πρώτο παράδειγμα: Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.
Δεύτερο παράδειγμα: Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της Δ.Ε.Η. ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου