NEAPOREIAWEBTV

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η ‘’Φλόγα Μνήμης’’ πύρωσε την καρδιά και τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


Η Μνήμη, πυρήνας της ένδοξης αλλά και τραγικής ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου τύλιξε με συγκίνηση την πένθιμη πομπή που κατεθυνόταν σιωπηλά από το Δημαρχείο Κιλκίς στην πλατεία Ειρήνης κουβαλώντας στο προσευχητάρι της σκέψης της παρηγορητικές ευχές  για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα.


Η Φλόγα, που συμβολικά διαπέρασε το Γολγοθά της θυσίας τους, φώτισε το δρόμο της νέας διεκδίκησης που ξεκινά για την δικαίωσή τους.

Ο Δήμος Κιλκίς, πλήθος Ποντιακών και λοιπών Πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου, Εκκλησία, φορείς, πολίτες και νέα γενιά άναψαν τη ‘’Φλόγα Μνήμης’’την παραμονή της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διατρανώνοντας με το δυναμισμό της ενωτικής τους παρουσίας το μήνυμα της καταδίκης του εγκλήματος της Γενοκτονίας και της αναγνώρισής της από την ένοχη Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα.


Αναμμένες δάδες, ελληνικές σημαίες, οι σημαίες του Πόντου και της Γενοκτονίας, υψωμένα λάβαρα των Ποντιακών και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων συνέθεσαν το υποβλητικό σκηνικό της λαμπαδηφορίας που κατέληξε στην πλατεία Ειρήνης.

Τον μαρτυρικό επίλογο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεδίπλωσε σε λίγες γραμμές ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης αναφερόμενος στο νόημα της εκδήλωσης.  

Η ‘’Φλόγα Μνήμης’’ είπε φωτίζει το πιο τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας

των Ποντίων, που είναι ποτισμένο με άφθονο αίμα, με πόνο και πικρά βιώματα.

Ακόμα κι αν τα δάκρυα έχουν πια στερέψει από τα θολά μάτια των παππούδων

και των γιαγιάδων μας, ακόμα κι αν οι επίγονοι των θυτών σβήνουν ύπουλα τα σημάδια

της παρουσίας των Ελλήνων του Πόντου από τις πανάρχαιες κοιτίδες

του ανώτερου πολιτισμού τους, ακόμα κι αν το πέρασμα του χρόνου

είναι ανελέητο, ο Πόντος αντιστέκεται. Γιατί έχει μνήμη ζωντανή, γιατί έχει δύναμη και μεγαλείο ψυχής. Δεν παραδίδουμε την Ιστορία μας στην ομίχλη της λήθης. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας στην αποκατάσταση της αλήθειας που έρχεται ορμητικά στο φως, με ντοκουμέντα και αδιάψευστες μαρτυρίες.


Δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από την επίσημη, από τη δημόσια ομολογία της Τουρκίας για την προγονική ενοχή της στην προσχεδιασμένη γενοκτονική πράξη σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, της Θράκης, ολόκληρης της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς τόνισε εμφατικά ότι η ενότητα και η κοινή συνείδηση της ιστορίας επιτάσσουν τη δυναμική υποστήριξη του αιτήματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία και από τη διεθνή κοινότητα. Η 19η Μαϊου συμπλήρωσε, τέλος, είναι το ιερό φυλαχτό της μνήμης μας, το φυλαχτό του ιστορικού μας παρελθόντος που πρέπει να παραδώσουμε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πια νέες Γενοκτονίες.

Στο σύντομο χαιρειτσμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ. Βαρθολομαίος  ανέφερε ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τιμάται από όλους με προσευχή και περισυλλογή και είναι χρέος  να διαδοθεί η ιστορική αλήθεια στα πέρατα της γης.

Τη Φλόγα Μνήμης δυνάμωσαν τα ποιήματα για τον Πόντο από παιδιά,  



το μοιρολόγι ‘’Πάρθεν η Ρωμανία’’ συνοδεία λύρας που τραγούδησε ο ιερέας Πολύκαρπος Κοντοζίδης  ενώ ξεχωριστή συγκίνηση προσέδωσε στην εκδήλωση η παρουσίαση του πολεμικού χορού ‘’Σέρα’’ από νεαρούς χορευτές της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με  την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κιλκίς και από τον Πρόεδρο  των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Στάθη Κατσίδη και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.  Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού.


Στη Φλόγα Μνήμης συμμετείχαν η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’,

ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας ‘’Το Λαβάς’’,

ο Μουσικοπολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΣ. Μουριών

‘’Το Μπέλλες’’, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου ‘’Οι Μωμόγεροι’’,ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης, ο Εξωρραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου, το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου ‘’Τα Κρούσια’’, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Ακρίτες’’ Επταλόφου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιωτών ‘’Κάτω Ποταμιά’’, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, ο Σύλλογος Ποντίων Χέρσου, ο Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Γερακαριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χειμαδιού ‘’Το Καραγάτσι’’, ο Πολιτιστικός Εξωρραϊστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος

Π. Γυναικοκάστρου, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Προμηθέας’’ και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Το Καρς’’  από το Ηλιόλουστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάμπου, το ΚΑΠΗ του Δήμου Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Κιλκίς, η Θρακική Εστία Κιλκίς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων ‘’Ο Φλάμπουρας’’, ο Σύλλογος Κρητών ‘’Το Αρκάδι’’, το Πολιτιστικό Σωματείο ‘’Χορονός’’, ο Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος ‘’Αρμονία’’, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Κιλκίς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ισώματος ‘’Καπετάν Ράμναλης’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Αγιονερίου ‘’Μιστί’’, ο Λαογραφικός Όμιλος ‘’Ορφέας’’ Πεδινού, ο Σύλλογος Νέων Μυριοφύτου ‘’Οι Μακεδόνες’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσων Αποστόλων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών.

Μαζική υπήρξε και η μαθητική παρουσία με οργανωμένες συμμετοχές από το 2ο νηπιαγωγείο Κιλκίς, το 1ο, 2ο,  4ο,  5ο,  6ο,9ο  Δημοτικά Σχολεία Κιλκίς, τα Δημοτικά Σχολεία Μεγάλης Βρύσης και Χέρσου, το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, το Γυμνάσιο Ευκαρπίας, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς και από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.    

Στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πολίτες και μικρά παιδιά άναψαν κεριά και απόθεσαν  λουλούδια.

Η εκδήλωση ‘’Φλόγα Μνήμης’’ υλοποιήθηκε από το Δήμο Κιλκίς ο οποίος είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στην ΚΕΔΕ  και είχε την αρωγή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου