NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Μπετόν αρμέ η διαφορά σε 8 δημοσκοπήσεις

 

Οι έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων εβδομάδων κινούνται περίπου στο ίδιο συμπέρασμα: Όχι μόνο δεν διαφαίνεται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αλλά αντίθετα η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων δείχνει να παγιώνεται από 6 έως 8 μονάδες. 
Παρά το γεγονός ότι στην αντιπολίτευση «αρνούνται» να διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις, από τον περασμένο μήνα μέχρι και σήμερα οι διενεργηθείσες (οκτώ τον αριθμό) σφυγμομετρήσεις δείχνουν υπεροχή της ΝΔ όχι μόνο στα ποσοτικά στοιχεία αλλά κυρίως στα ποιοτικά, όπου εξακολουθεί να παίρνει κεφάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φαίνεται να διαθέτει όχι μόνο μεγαλύτερη δημοφιλία αλλά να εμπνέει και σαφέστατα ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση σημαντικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την ενέργεια και τα εθνικά μας ζητήματα. Στην αντίπερα όχθη, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια κυβερνητική φθορά, αλλά δείχνει να μην πείθει το εκλογικό σώμα ότι έχει σοβαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

 1. ALCO 

Αρχής γενομένης από τις 21 του Νοέμβρη, η δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha έδειξε ότι η υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως ροκάνισε τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, όχι όμως σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσε να σημάνει κόκκινο συναγερμό. Σύμφωνα με τα δημοκοπικά ευρήματα της ALCO, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στις 7,3 μονάδες -από τις 8,3 που έδειχνε η ίδια δημοσκόπηση τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,3% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επί των εγκύρων παρέμεινε σταθερό στο 11,4%, ενώ πτώση εντός των ορίων του στατιστικού λάθους σημειώνουν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, με το ΜέΡΑ25 να καταγράφεται, μάλιστα, στο 2,7%. 

2. PULSE 

Αμέσως μετά έρχεται η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Προβάδισμα καταγράφει η ΝΔ στην παράσταση νίκης, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, έναντι 25,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, η ΝΔ χάνει μισή μονάδα, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αμετάβλητα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 11%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες με 2,5%. Στο 12,5% ανέρχεται η «γκρίζα ζώνη». 


3. METRON ANALYSIS

 Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έδωσε στη ΝΔ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Καταλληλότερο πρωθυπουργό θεωρούν οι πολίτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 37%, ενώ ο «Κανένας» ακολουθεί στο 27%. 17% θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα και 6% τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο 3% ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ από 2% έχουν Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 51%, ενώ το 47% κυβέρνηση συνεργασίας. 


4. PRORATA 

Ακόμα και η Prorata έδωσε τη διαφορά στις 5 μονάδες. Έτσι διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τον «Σφυγμό του Νοεμβρίου» από την Prorata, η οποία δίνει και ποσοστό 10,5% στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στη μεγάλη εικόνα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο μπρα ντε φερ της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά το έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.


 5. MARC

 Στις 8 μονάδες έδωσε την ψαλίδα και η MARC για τον ΑΝΤ1. Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8 μονάδες, με το κόμμα της κυβέρνησης να είναι πρώτο με 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC. Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι ερωτώμενοι τη σύνθεση της κυβέρνησης, φαίνεται πως το 47,1% πιστεύει πως η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το 43,6% να πιστεύει σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25. Όσον αφορά το πώς θα ήταν τα πράγματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, το 22% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα, ενώ το 44,2% πιστεύει πως θα ήταν χειρότερα. Παράλληλα, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις των προϊόντων δημιουργούν έντονη ανησυχία στους πολίτες. 

6. GPO Η

 Νέα Δημοκρατία προηγείται με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Star. Με μεγάλη διαφορά τα πιο σημαντικά προβλήματα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι τα μέτρα για την ακρίβεια είναι θετικά, αλλά μόνο το 25,2% εκτιμά ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει πολύ ή αρκετά, ενώ το 22,3% ότι έχει συμβάλει λίγο. Το 46,1% θεωρεί ότι η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτή που πρέπει. 7. RASS Κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζεται να προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε

 η RASS 

για λογαριασμό του Action 24. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 47,9% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθεί ο «Κανένας» με 30,1% και τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 20,6%. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγράφεται η έντονη ανησυχία των ψηφοφόρων για το οικονομικό τους μέλλον (79,3%). 


8. OPINION POLL Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε η Opinion Poll για το Lykavitos.gr, καταγράφοντας σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 32,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Το 41% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία και το έργο Μητσοτάκη, με το 23% να δηλώνει λίγο και το 36% καθόλου. Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του έργου του πρωθυπουργού εμφανίζονται στη ΝΔ με 69,4% και στο ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ με 54,9%. Επίσης ως προς τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης εμφανίζονται στην Κεντροδεξιά με 74,9%, στη Δεξιά με 67,2% και στο Κέντρο με 52%. 

ΡOLITICAL 4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ TETΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται σε βασικά ποιοτικά στοιχεία των ερευνών και στην πρόθεση ψήφου kostastsitounas@gmail.com Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας Μπετόν αρμέ η διαφοράσε 8 δημοσκοπήσεις Γ ια δεύτερη μέρα στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των περιοδειών του στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε περιοχές όπου εκλογικά βρίσκεται πολύ πίσω από την κυβέρνηση και προσδοκά να «γυρίσει» το παιχνίδι. Με αιχμές την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας και αφήνοντας στην άκρη τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει σύμμαχό του ακόμα και το κρύο στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και την ανησυχία των πολιτών για το πώς θα ζεσταθούν το υπόλοιπο του χειμώνα. «Λένε ότι είναι (σ.σ.: η Καστοριά) το κάστρο της συντηρητικής παράταξης. 

Και ο κόσμος ο συντηρητικός περνά τις ίδιες δυσκολίες», ανέφερε μιλώντας σε κάποιους οπαδούς του σε εμπορικό κέντρο της Καστοριάς, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία και ενώ τη Δευτέρα είχε επισκεφθεί τη Φλώρινα. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει -όπως έχουμε αναλύσει στην «Political» ξανά- με τις περιοδείες του αυτές να δρέψει καρπούς από τη μη ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συμφωνία που πλήγωσε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, στις συγκεκριμένες περιοδείες στις δύο περιοχές ιεράρχησε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τα καύσιμα. «Δεν μπορούμε ως Πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα ακόμα εκρηκτικό πρόβλημα της περιοχής, το οποίο, μάλιστα, εντάθηκε ακόμα περισσότερο από την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Πρόκειται για το ζήτημα της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό στη Δυτική Μακεδονία είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό. Επιχειρώντας να αντιστρέψει τις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορίες για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους και ισχυρούς». Δεν ξέχασε τον Πάτση Παρά πάντως τις στοχευμένες του αναφορές σε προβλήματα που πράγματι απασχολούν ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην επικαιρότητα, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το «να κλέβεις σπίτια ανθρώπων μέσω των τραπεζών και των funds» με τα οποία «μπορείς να γίνεις βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, για να συνεχίσει: «Αν από την άλλη κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη, μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι», αναφερόμενος στην περίπτωση του πυροβολισμού σε βάρος 16χρονου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. 

TETΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΡOLITICAL 5 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου