NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Η ιστορία της πόλης στο ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’ του Αναστάσιου Αμανατίδη


Την ιστορία της πόλης του Κιλκίς, εντυπωμένη στα χνάρια των δρόμων της, αναζήτησαν  ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου και

ο τοπογράφος- πολεοδόμος και ιστορικός ερευνητής Θανάσης Βαφειάδης ξεφυλλίζοντας  το ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’.

Η βιβλιοπαρουσίαση της νέας εκδοτικής απόπειρας του πρώην Δημάρχου Κιλκίς Αναστάσιου Αμανατίδη  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, με τους ομιλητές να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού, κυρίως των πιο μεγάλων σε ηλικία Κιλκισιωτών, που ξαναγύρισαν σε νοσταλγικά περάσματα του παρελθόντος.

Άλλωστε όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης στο χαιρετισμό του Η ιστορία των δρόμων, η ιστορία του δημόσιου χώρου, των πλατειών, των πάρκων και των πεζοδρόμων είναι από μόνη της μια γοητευτική περιπλάνηση στα ταξίδια του χρόνου,γιατί μας φέρνει σε επαφή με το παρόν οδηγώντας μας ταυτόχρονα σε γνωστές αλλά και αφανέρωτες πτυχές του παρελθόντος. Στο ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’ ο δρόμος παύει να είναι μια αναγνωρίσιμη λωρίδα εδάφους που ενώνει δύο μέρη και γίνεται κάτι βαθύτερο: το περίγραμμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, το σταυροδρόμι της συνάντησης έντονων συναισθημάτων και παθών που παίρνουν ξεχωριστή θέση στο ζύγι της ιστορίας, ο χώρος όπου οι πολίτες μοιράζονται τις μικροχαρές της καθημερινότητας αλλά και τις μεγάλες οδύνες των πολέμων, της προσφυγιάς, τον σπαραγμό του εμφυλίου, τον ενθουσιασμό των πρώτων εκλογικών αναμετρήσεων στα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Οι 233 καταγεγραμμένες οδοί της πόλης συγκροτούν το ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’ και πολλές από αυτές λειτουργούν ως σύμβολα μνήμης και αφύπνισης.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς  σημείωσε ότι το Κιλκίς έχει συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και ότι το  βιβλίο του Αναστάσιου Αμανατίδη με την ιδιαίτερη γραφή του συγγραφέα δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ζωντανέψει στη μνήμη του το παλιό Κιλκίς.   

Ο κ. Χατζηποαστόλου αναφέρθηκε στους σκοπούς που εξυπηρετεί το βιβλίο δηλ. στην αμιγώς λειτουργική χρήση των δρόμων συνδεδεμένων  με τα στοιχεία επικοινωνίας φυσικών και νομικών προσώπων και στον συμβολισμό της ονοματοδοσίας τους που αποκαλύπτει την ίδια την ιστορία του τόπου, διαμορφωμένη από τις περιοχές του ελληνισμού από όπου κατάγονταν οι κάτοικοι, από ονόματα προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν για την προσφορά τους και από έννοιες και γεγονότα ιστορικής σημασίας που είναι άξια μνημόνευσης. Ο ομιλητής παρατήρησε ότι στους δρόμους της πόλης του Κιλκίς κυριαρχούν ονόματα αγωνιστών της Επανάστασης, μυθολογικά, αρχαία και βυζαντινά ονόματα, ονομασίες επιφανών ανδρών, Θρακών, Ποντίων, Στενημαχιτών και Σαρακατσάνων  που διακρίθηκαν σε εθνικούς αγώνες, αξιωματικών που έπεσαν στη μάχη του Κιλκίς, όπως και ονόματα προσώπων που προσέφεραν στην εκκλησία, στην παιδεία και στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στο επιχειρείν. Αναφορά στο Κιλκισιακό Οδολόγιο γίνεται στις πλατείες της πόλης και την ιστορία τους και στους δρόμους της Νέας Σάντας, του Πεδινού και των Κάτω Θεοδωρακίων.  

Για το βιβλίο του κ. Αμανατίδη μίλησε και ο κ. Βαφειάδης παρουσιάζοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Όταν το Κιλκίς ήταν μια μικρή πολίχνη, έναν και πλέον αιώνα πριν, οι χωματόδρομοι και τα μονοπάτια ήταν αυτά που υποστήριζαν τις ανάγκες της παραδοσιακής κυκλοφορίας. Η 21ης Ιουνίου αποτελούσε το πεδίο συνάντησης της χριστιανικής και μουσουλμανικής συνοικίας. Ύστερα από τη μάχη του Κιλκίς, όπως σημείωσε το οικιστικό απόθεμα καταστράφηκε από την πυρκαγιά, όμως οι δρόμοι δεν άλλαξαν. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τους δρόμους στην έρευνα του

κ. Βαφειάδη γίνεται το 1916 σε οδηγία του Δήμου προς τους οδοκαθαριστές με οριοθέτηση των οδών που ήταν υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την καθαριότητά τους. Το 1921 καταγράφονται ονομασίες δρόμων όπως της Γ. Χατζηγεωργίου, της Αγίου Δημητρίου και της οδού 15 Μαρτύρων.  Το Κιλκίς τίμησε τους αξιωματικούς που πολέμησαν στη μάχη του Κιλκίς δίνοντας τα ονόματά τους στους δρόμους του (οδοί Καμπάνη, Καλλάρη, Κουτήφαρη, Β. Ρώτα, Γ. Λέκκα που ήταν λιθόστρωτη το 1934. Μακεδονομάχοι όπως ο Γαρέφης, ο στρατηγός Τσιρογιάννης, ο καπετάν Ράμναλης, ο καπετάν Φουρτούνας είναι μέσα στο ιστορικό κάδρο των δρόμων του Κιλκίς όπως και εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής – η βορειότερη οδός του Κιλκίς – οι βουλευτές Δημήτριος Ευθυμιάδης και Επαμεινώνδας Σωτηριάδης. Οι πολιτικές καταστάσεις σύμφωνα με τον ομιλητή διαμόρφωναν αλλά και καταργούσαν τα ονόματα των δρόμων. Κατά την περίοδο της βασιλείας δεσπόζουν τα ονόματα Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας στους δρόμους και όταν αυτή εκπίπτει αλλάζουν και οι ονομασίες οδών σε Δημοκρατίας και Πολυτεχνείου αντίστοιχα. Τέλος, οι δρόμοι της πόλης έχουν και αυτοδιοικητική σφραγίδα με τις ονομασίες των Δημάρχων Κωνσταντίνου Σταμπουλή, Δημήτρη Τσιτσίμη, Κώστα Γαβριηλίδη, Νίκου Αγγελίδη, Σπύρου Αυγητίδη.

Λίγα λόγια για το ‘’Κιλκισιακό Οδολόγιο’’ είπε και ο   Αναστάσιος Αμανατίδης εξηγώντας τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στη συγγραφή του ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Κιλκίς για την βιβλιοπαρουσίαση και την τιμητική ένταξή της στις εκδηλώσεις εορτασμού των ΠεντεκαίΔεκα Μαρτύρων. 

Την εκδήλωση ,το συντονισμό της οποίας είχε ο δημοσιογράφος Θεοφύλακτος Παγλαρίδης, τίμησαν με την παρουσία τους ο εφημέριος  Πολύκαρπος Κοντοζίδης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπαλάσκας, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου, ο κ. Ηλιάδης ως εκπρόσωπος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ ο πρώην Πρόεδρος της ΕΠΣΚ και νυν μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Βασίλης Χατζηαποστόλου, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Πασσαλίδης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και πολίτες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου