NEAPOREIAWEBTV

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Όλα τα σενάρια για αυτοδυναμία

 


Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τους εκλογικούς αναλυτές, οι οποίοι αξιολογούν τα δημοσκοπικά ευρήματα των κυλιόμενων μετρήσεων που πραγματοποιούνται. 

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση που είχε στο LSE πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες δεν ήταν τυχαία. Στο Μαξίμου, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, βλέπουν πως το 37% ή το 38% είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου.

 Άλλωστε, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, με την προκήρυξη των εκλογών θα αυξηθεί η συσπείρωση της ΝΔ που κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά.

 Παράλληλα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα τονίζουν την αναγκαιότητα της πρώτης κάλπης, καθώς το αποτέλεσμά της θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοδυναμία. 

Τα σενάρια Το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο αυτοδυναμίας και οδηγεί κατά πάσα πιθανότατα τη χώρα σε ακυβερνησία. 

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ επιχειρήθηκε η κατανομή των αναποφάσιστων στα κόμματα, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 36,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, η Βουλή θα ήταν εξακομματική και οι πολιτικοί συνδυασμοί που θα έμεναν εκτός θα συγκέντρωναν συνολικά 8,6%.

 Στην περίπτωση του συγκεκριμένου σεναρίου, η ΝΔ θα είχε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 93, το ΠΑΣΟΚ 44, το ΚΚΕ 20 και η Ελληνική Λύση 15. 

Όπως εξηγούν εκλογικοί αναλυτές, όσο αυξάνονται το ποσοστό και ο αριθμός των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο θα κατεβαίνει ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

 Το πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, κάτι που έχει προαναγγείλει ουσιαστικά ο πρωθυπουργός από την περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση λόγω της απλής αναλογικής. 

Για αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το που ανέλαβε την εξουσία άλλαξε το εκλογικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ενισχυμένη αναλογική με κλιμακωτό μπόνους. 

Η κεντροδεξιά παράταξη για να κερδίσει την αυτοδυναμία με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 37% με πεντακομματική Βουλή. 

Σύμφωνα με το σενάριο της Pulse, η ΝΔ με 37,5% θα έχει 153 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5% και 84 έδρες. 

Αυτό σημαίνει πως, με εξακομματική Βουλή και λιγότερα κόμματα εκτός, ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι σχετικά χαμηλότερος. 

Τι λένε οι εκλογικοί αναλυτές με βάση τις δημοσκοπήσεις, την κατανομή των αναποφάσιστων και το 37,5% της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου