NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Άγγιγμα ψυχής για τον Γρηγόρη Αυξεντίου

 

Ο ηρωομάρτυρας της Λύσης Γρηγόρης Αυξεντίου, ο γενναίος Έλληνας πατριώτης που θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κύπρου μια δακρυσμένη άνοιξη, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαρτίου του 1957, ζωντάνεψε στην μνήμη των αδελφοποιημένων Δήμων Κιλκίς και Λύσης και κατηύθυνε τον λογισμό τους στην ευθύνη τους να μεταλαμπαδεύσουν τη φιλοπατρία και την υποδειγματική στάση ζωής του στις επόμενες γενιές.



Το τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, από τους δύο Δήμους  ήταν ένα άγγιγμα ψυχής για όλους όσοι παρακολούθησαν το διήμερο εκδηλώσεων  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και στον Ακρίτα, όπου και υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός τα ελληνογιουγκοσλαβικά τότε σύνορα.

Εξήντα έξι χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Σταυραετού του Μαχαιρά στο κρησφύγετό του οι μνήμες έστησαν χορό το βράδυ του Σαββάτου της 1ης Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο  και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης οι λόγοι για τη ζωή και τη δράση του Αυξεντίου.

Αισθανόμαστε περηφάνια και συγκίνηση για τον Κύπριο ήρωα. Είναι σύμβολο για όλο τον Ελληνισμό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και συνεχάρη τους δύο Δήμους για την σταθερή τους συνεργασία και την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στον Αυξεντίου.


Τα μηνύματα της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου για την Ελλάδα και τον ελληνισμό της Κύπρου, εστιάζοντας στην ακλόνητη αγωνιστικότητα του ανδρός εκθείασε και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λύσης Κύπρου Ανδρέας Καουρής επισημαίνοντας ότι ο Αυξεντίου έδωσε συνέπεια και συνέχεια στην ελληνική ιστορία και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο Αυξεντίου έχει περάσει την πύλη της Αθανασίας και έχει βρει χώρο φιλόξενο στις καρδιές μας ως το ιδανικό πρότυπο του αγωνιστή της ελευθερίας που μας δίδαξε με το ίδιο το παράδειγμα της ζωής του πως ζουν και πως πεθαίνουν οι αληθινοί ήρωες.



Η συγκίνηση κορυφώθηκε με την κεντρική ομιλία από τον Κύπριο ιστορικό Πέτρο Παπαπολυβίου που τοποθέτησε στο φωτοστέφανο του Κύπριου υπαρχηγού της ΕΟΚΑ την στρατιωτική αρετή, την τόλμη και την γενναιότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του πολεμώντας με τους συναγωνιστές του τους Βρετανούς αποικιοκράτες, έχοντας αποφασίσει να κοιτάξει κατάματα το θάνατο. Ο μεγάλος έρωτας του Γρηγόρη ήταν η μητέρα Ελλάδα ως μια υπερφυσική και εξωκοσμική οντότητα.


Γι’ αυτό και θέλησε να καταταγεί στον ελληνικό στρατό. Ο κ. Παπαπολυβίου μίλησε και για τον άνθρωπο Αυξεντίου, την αγάπη του για το διάβασμα, την ιστορία, τη λογοτεχνία και το ποδόσφαιρο, για την επίλεκτη θέση του στην ΕΟΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο απελευθερωτικός της αγώνας ήταν η τελευταία επανάσταση στην ελληνική ιστοριογραφία. Με τους Κύπριους ήρωες της αγχόνης, ανάμεσά τους και τον Κυριάκο Μάτση που είχε έρθει στο Κιλκίς το 1948 για να μιλήσει για την υπό ανάδυση Κυπριακή εξέγερση και τους Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, που ήταν οι πρώτοι νεκροί αγωνιστές της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς παρά τη γενική κατακραυγή αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το 1956 είχε τελεστεί αγρυπνία και στην πόλη του Κιλκίς για να μην εκτελεστούν οι δύο Κύπριοι ήρωες.


Προσμένουμε και προσδοκούμε την ελευθερία μας εξήντα έξι χρόνια μετά τη θυσία του και όταν συμβεί αυτό θα δούμε το πρόσωπο του Αυξεντίου χωρίς να ντρεπόμαστε είπε εμφανώς συγκινημένος ο ομιλητής.



Της ομιλίας προηγήθηκε μουσικό αφιέρωμα του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς που απέδωσε με αισθαντικότητα ελληνικά και κυπριακά τραγούδια για την Πατρίδα και την προσφυγιά, ενώ παράλληλα προβλήθηκε βίντεο με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες και ντοκουμέντα για τον Αυξεντίου και την Κύπρο.


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο της μονάκριβης αδελφής του Αυξεντίου Χρυσταλλούς, που απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 93 ετών.

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον τιμώμενο ήρωα από το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Καουρή ενώ οι παριστάντες γεύθηκαν ως εθιμικό κέρασμα την παραδοσιακή κυπριακή ζιβανία.


Την Κυριακή 2 Απριλίου τελέσθηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα όπου προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ. Βαρθολομαίος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’.

Στο Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ ολοκληρώθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης με θερμούς πατριωτικούς λόγους από τον Ποιμενάρχη της Μητροπολιτικής επαρχίας και τους Δημάρχους Λύσης και Κιλκίς και σύντομη ομιλία του Προέδρου του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Μελετών ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ Γιάννη Σουρουλλά για τους σκοπούς του και παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και οι επισκέπτες περιηγηθούν τα εκθέματα του Μουσείου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ανιψιός του Κύπριου ήρωα, το Κέντρο Μελετών θα διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη του Αυξεντίου προβάλλοντας τη ζωή και το έργο του μέσα από αρχειακό υλικό, προσωπικά του αντικείμενα και νέες εκδόσεις – μελέτες.

Με χρηματοδότηση της Κυπριακής κυβέρνησης θα ανεγερθεί το ‘’Σπίτι του Γρηγόρη’’, πιστό αντίγραφο της πατρικής του κατοικίας που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση, το οποίο και θα εγκαινιαστεί στις 3 Μαϊου παρουσία του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.   

Το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Γρηγόρη Αυξεντίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ. Βαρθολομαίος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, οι Δήμαρχοι Λύσης Ανδρέας Καουρής και Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης,

 ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, η Αντιδήμαρχος Λύσης Μαργαρίτα Ττοφιά – Παπόρη ο δημοτικός σύμβουλος Λύσης Κυριάκος Κοντοβούρκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ Γιάννης Σουρουλλάς μαζί με αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Γιώργος Μπαλάσκας, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, Βλάσιος Κουρτίδης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης Παύλος Τονικίδης, Δημήτρης Τσαντάκης, Γιάννης Φαχουρίδης, Αναστάσιος Καζαντζίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραμπίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κεμανίδης,  Μαρία Μασμανίδου – Τσάβαλου, Άννα Νικολαϊδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ακρίτα Κωνσταντίνος Παραστατίδης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νικόλαος Ιντζέλης,  ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδηςο Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Αναστάσιος Κυριακίδης, ο αντισυνταγματάρχης της ταξιαρχίας Αγησίλαος Χατζηθεοχάρης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κιλκίς Στέφανος Δουδουλακάκης, ο κ. Ονησίφορος Ονησιφόρου ως εκπρόσωπος του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας, ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κιλκίς Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδας Σμαράγδα Φαρίδου, ο κ. Κλεάνθης Μορφάκης ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων,  εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδας καθώς και φοιτητές οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου