NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Στο ετήσιο μνημόσυνο του ολοκαυτώματος της Επτάκωμης Σάντας ο Δήμαρχος Κιλκίς

 


Το  ολοκαύτωμα της Επτάκωμης Σαντάς εκατόν δύο χρόνια μετά την πυρπόλησή της και την δραματική έξοδο του πληθυσμού από την ορεινή γη του Πόντου, ζωντάνεψε  στη σκέψη των

συνεχιστών της γενιάς, των κατοίκων της Νέας Σάντας στην χθεσινή τελετή μνήμης στο Σπίτι της Σάντας, ψηλά στο μοναστικό συγκρότημα της Παναγίας Σουμελά.


Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Άννα Γαβρά, έμπλεη συγκίνησης, διεκτραγώδησε τα γεγονότα της περιόδου των διωγμών και των εκτοπίσεων που υπέστησαν και οι Σανταίοι από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ου αιώνα και μίλησε με θέρμη για το θρυλικό αντάρτικο που συγκρότησε ο καπετάν Ευκλείδης Κουρτίδης για να μην πιαστούν στο μαχαίρι των τσετών οι Σανταίοι οπλαρχηγοί και οι οικογένειές τους και για την τραγική θυσία των παιδιών τους.


Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αγωνιστών και των αθώων θυμάτων του Πόντου και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονικήτης Νέας Σάντας.

Ο Σύλλογος Σανταίων Θεσσαλονίκης ‘’Η Επτάκωμος Σάντα’’ , ο Σύλλογος Ποντίων και ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Σάντας δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους τους με τανωμένον σορβάν και ποντιακά εδέσματα.

Το ετήσιο μνημόσυνο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ημαθίας Βασίλης Κοτίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σάντας Χριστόφορος Γαβράς και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου,ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Αναστάσιος Κυριακίδης και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου