NEAPOREIAWEBTV

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

«Στα σκαριά» ίδρυση μουσείου προσφυγικού Ελληνισμού από το Λύκειο των Ελληνίδων

ΠΗΓΗ  ΜΑΧΗΤΗΣ  ΤΟΥ  ΚΙΛΚΙΣ

Συνάντηση με την διοίκηση του Λυκείου των Ελληνίδων Κιλκίς περιελάμβανε το πρόγραμμα της εδώ επίσκεψης της υπουργού εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, την Παρασκευή 8.3.24.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του ΛΕΚ, με την κ.Κεραμέως να ξεναγείται στους χώρους του όπου την υποδέχτηκαν η πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι δάσκαλοι των χορευτικών τμημάτων, θαύμασε το βραβείο της ακαδημίας Αθηνών που έλαβε το 2006 όπως επίσης και την πλούσια ιματιοθήκη του λυκείου και απενειμε τα εύσημα στην διοίκησή του για το επιτελούμενου έργο, όσον αφορά στην διατήρηση των λαογραφικών και πολιτιστικών παραδόσεων του Ελληνισμού.

Στην πιο σημαντική στιγμή της συνάντησης, η πρόεδρος του ΛΕΚ Δάφνη Νιάκα γνωστοποίησε την απόφαση για την ίδρυση μουσείου προσφυγικού Ελληνισμού στο Κιλκίς, όπου θα φυλάσσονται παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές του προσφυγικού Ελληνισμού, τις οποίες διαθέτει η πλούσια ιματιοθήκη του ΛΕΚ.

Η κ.Νιάκα ανέφερε, ότι προς υλοποίηση αυτού του σκοπού η δημοτική αρχή Κιλκίς είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει την οικία Ζιώγα, κληροδότημα του αειμνήστου καπνεμπόρου στον δήμο της γενέτειράς του, που κατ΄αυτόν τον τρόπο θα καταστεί ένας ακόμη επισκέψιμος χώρος πολιτισμού, δίπλα στην ήδη χρησιμοποιούμενη για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες Καπναποθήκη. Οι αναφορές αυτές της κ.Νιάκα έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την κ.Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΛΕΚ εξέφρασαν τις δημόσιες ευχαριστίες τους στην κ.Κεραμέως γι΄αυτήν την συνάντηση, υπογραμμίζοντας και τον συμβολικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης ημέρας, που είναι η παγκόσμια της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Η επίσκεψη έκλεισε με το εφηβικό χορευτικό τμήμα που παρουσίασε το έθιμο “Γαϊτανάκι”. Η υπουργός συνεχάρει τα παιδιά “που έπλεξαν” άψογα τις πολύχρωμες κορδέλες υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και συζήτησε μαζί τους.

Η διοίκηση του ΛΕΚ ευχαριστεί τους χορευτές του εφηβικού τμήματος για την αναβίωση του εθίμου “Γαϊτανάκι” καθώς και τους διευθυντές του 2ου πειραματικού γυμνασίου Κιλκίς, 3ου γυμνασίου Κιλκίς, 1ου δημοτικού σχολείου και 5ου δημοτικού σχολείου για την διευκόλυνση που παρείχαν στους μαθητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου