NEAPOREIAWEBTV

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ορθή Ψήφος:« Ο λαός ψηφίζει τελικά πάντα σωστά»;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ΒΙΛΔΙΡΊΔΗ

1.      Τι θα διαβάσει κανείς στην Ορθή Ψήφο;

Ο αναγνώστης θα διαβάσει απλούς συλλογισμούς, η κατανόηση των οποίων δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση σε κανένα γνωστικό αντικείμενο. Δε θα διαβάσει για πρόσωπα και γεγονότα, αλλά για ιδέες. Κατά κύριο λόγο, για την ηθική, την ελευθερία και τη λογική. 

Οι περισσότερες σελίδες του βιβλίου αποτελούν μια τακτοποίηση των ατημέλητων αυτών εννοιών και τοποθέτησή τους στο σωστό σημείο του χώρου που ονομάζεται πολιτική φιλοσοφία. Φυσικά, ο αναγνώστης θα δει ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της τακτοποίησης και στην πράξη, αφού θα διαβάσει πως πρέπει να ρυθμίζονται (ή να μη ρυθμίζονται) ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, η ευθανασία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

2.      Το βιβλίο σας είναι θεωρητικό ή ένα πρακτικό εγχειρίδιο;

Το βιβλίο είναι κυρίως θεωρητικό. Εξετάζει το αντικείμενο της πολιτικής φιλοσοφίας σφαιρικά και τις διαχρονικά δημοφιλείς ιδέες της εξονυχιστικά και ανελέητα. Αν γίνει, όμως, κατανοητό, μετατρέπεται εκ των πραγμάτων και σε πρακτικό οδηγό, καθώς περιέχει μεθοδολογία για την απόρριψη και την αποδοχή κάθε υφιστάμενης και μη πολιτικής πρότασης.

3.      Υπάρχει τελικά ορθή ψήφος ή ισχύει το ρητό «Ο λαός ψηφίζει πάντα σωστά»;

Στην πράξη φυσικά και δεν υπάρχει ορθή ψήφος, καθώς αυτό θα προϋπέθετε την ύπαρξη πολιτικού κόμματος που προωθεί αυστηρά ορθές θέσεις. Αυτή η προϋπόθεση, όμως, είναι παντελώς ανέφικτη, καθώς τα πολιτικά μεν κόμματα δεν είναι παρά επιφανειακώς ιδεολογικά, οι άνθρωποι δε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν εισέρχονται στην πολιτική ως αγνοί ιδεολόγοι, ούτε και ψηφίζουν με αυτή την ιδιότητα. Καμία από τις αναγκαίες, λοιπόν, πόσο μάλλον και από τις ικανές συνθήκες δεν υφίσταται, ούτε είναι ρεαλιστικό να προβλέπει κανείς ότι θα υπάρξει, για την καταφατική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

4.      Είναι η Ορθή Ψήφος απλά μια παράθεση απόψεων που σας απασχολούν πολιτικά ή αποτελεί αφετηρία μιας συγγραφικής καριέρας;

Όταν κανείς διαβάζει ή σκέφτεται αρκετά για ένα γνωστικό αντικείμενο, είναι αναπόφευκτο να διαμορφώσει τις δικές του θέσεις. Όταν το αντικείμενο είναι αρκετά σημαντικό, είναι αναπόφευκτο οι θέσεις αυτές να ξεφύγουν με κάποιον τρόπο από το άτομο και να συναντήσουν τρίτους, ίσως και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Δεν έχω αποφασίσει αν υπάρχουν για μένα πολλά ακόμη σημαντικά γνωστικά αντικείμενα, για τα οποία είμαι παράλληλα και ικανός να διαβάζω ή να σκέφτομαι αρκετά.

5.      Τι μπορεί κανείς να μάθει μέσα από το βιβλίο για εσάς;

Οπωσδήποτε ότι είμαι, όσον αφορά τον έλεγχο των ιδεών – και κυρίως με την ελευθερία και τη λογική – ανηλεής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου