NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι)

 

Όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος τίναξε την μπάνκα στον αέρα για τον Νίκο Γκάλη! 

 


 

 

Σε μία από τις πιο σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ, ο Παναθηναικός απέκτησε σαν σήμερα πριν 25 χρόνια (14/7/1992) τον Νίκο Γκάλη!

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στον Άρη γεμάτα επιτυχίες και τρόπαια, ο «Γκάνγκστερ» αποφάσισε να αφήσει την Θεσσαλονίκη και να κατηφορίσει στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Ο Γκάλης άφησε το στίγμα του στον Άρη με τον οποίο πραγματοποίησε φανταστικές εμφανίσεις, ωστόσο το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε το καλοκαίρι του 1992. Οι φήμες της εποχής αναφέρουν πως η διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο Θεόφιλος Μητρούδης ήθελε να δώσει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον 35χρονο τότε γκαρντ, ο οποίος δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την συγκεκριμένη απόφαση. 

Έτσι, η απόφαση του Γκάλη ήταν να αφήσει τον Άρη και να συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, σε μία κίνηση που έφερε την υπογραφή του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο τότε ισχυρός άνδρας των «πράσινων» επιθυμούσε διακαώς να δει τον Γκάλη με την «πράσινη» φανέλα και πρόσφερε το μυθικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, ώστε να αποσπάσει την υπογραφή του.

Παρά το γεγονός πως στο «κόλπο» μπήκαν και άλλοι σύλλογοι, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκτήσει τον Γκάλη που πήρε άμεσα τον ρόλο του ηγέτη, σε μία ομάδα που διένυε κρίση. Την προηγούμενη σεζόν, οι «πράσινοι» είχαν τερματίσει στην 8η θέση του πρωταθλήματος και η έλευση του Γκάλη άλλαξε ολοκληρωτικά την ψυχολογία και το status του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός επανήλθε άμεσα σε πορεία πρωταθλητισμού, με τον Γκάλη να πρωταγωνιστεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου του 1993, όταν «σκότωσε» τον Άρη στον τελικό με 36 πόντους. Παράλληλα, οι «πράσινοι» επέστρεψαν στους τελικούς του πρωταθλήματος (στους οποίους τελικά δεν συμμετείχαν μετά από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου), ενώ την επόμενη σεζόν (1993-1994) ο Γκάλης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final Four του Τελ Αβίβ και στην τρίτη θέση της Ευρώπης, όντας ο κορυφαίος σκόρερ και ο καλύτερος πασέρ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18/10/1994, ο Γκάλης αποχώρησε από το γήπεδο κατά την διάρκεια ενός αγώνα με τους Αμπελόκηπους και έβαλε τέλος στην παρουσία του στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην καριέρα του. Ωστόσο, η διετία του στους «πράσινους» έχει μείνει χαραγμένη στους Έλληνες φιλάθλους, με τον «Γκάνγκστερ» να πραγματοποιεί τρομερές εμφανίσεις ακόμα και στην ηλικία των 35-36 ετών.

 

πηγή: sdna

 


 

Παναθηναϊκός 1992-93
Η ομάδα που επανέφερε τον Παναθηναϊκό σε τίτλους και διακρίσεις.
Βράνκοβιτς, Μυριούνης, Γκάλης, Σοκ, Κόμαζετς.

 

 


 


 



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου