NEAPOREIAWEBTV

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Με λαμπρότητα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Κιλκισίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου


Με λαμπρότητα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Κιλκισίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, η Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 

Την Κυριακή αυτή η Εκκλησία λαμπρύνεται με την εορτή της αναστηλώσεως των αγίων εικόνων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου του 843, από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η οποία επανέφερε σε ισχύ τις αποφάσεις της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου και καθιέρωσε την Κυριακή αυτή να εορτάζεται η "εορτή της Ορθοδοξίας" ως "νίκη της αληθούς πίστεως".

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη το πρωί της Κυριακής, 13 Μαρτίου ε.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και τους Διακόνους του, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας "Πόντος" Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Τσάμης με αντιπροσωπεία Αξιωματικών καθώς επίσης και εκπρόσωποι Φορέων της πόλεως.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πνευματικό τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου που υπηρετεί στον Μητροπολιτικό Ναό, αναφωνόντας το "Άξιος"!

Ακολούθως και συμφώνος προς το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων  αναγνωσθέντος σε στάσεις τρεις του Συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

Στο κήρυγμά που ανεγνώσθη ο Σεβαμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο της σημερινής εορτής τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

"...Οι Πατέρες ονομάζουν την Ορθοδοξία "εργαστήριον αγιότητος", διότι σώζει τον άνθρωπο οδηγώντας τον στη θέωση.

Το περιεχόμενο της Ορθοδόξης πίστης μας είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες, όπως ακριβώς τον κήρυξαν οι Απόστολοι, τον δίδαξαν οι Πατέρες και τον δογμάτισαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Το περιεχόμενο όμως της αποστολής της είναι η διακονία του ανθρωπίνου προσώπου, γι' αυτό και καλεί τον άνθρωπο κάθε εποχής να την ακολουθήσει, προσφέροντάς του πληρότητα και ποιότητα ζωής.

Η Ορθοδοξία δίνει πάντοτε μέχρι σήμερα τη μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο, καλώντας όλους τους ανθρώπους, είτε βρίσκονται εντός, είτε βρίσκονται εκτός της Εκκλησίας της, να δεχθούν το Χριστό επαναλάμβανοντας την ομολογία του Ναθαναήλ, που ακούσαμε σήμερα, "ῥαββίσὺ εἶ ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ" (Ιωάν, Α', 50).

Η σημερινή εορτή της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων προπέμπει και στην αναστήλωση της εικόνας του Χριστού μέσα μας. Ο Κύριος της δόξης έγινε άνθρωπος  «ίνα την εαυτού αναπλάση Εικόνα», να ανακαινίσει δηλαδή την δική Του Εικόνα στον άνθρωπο την  «φθαρείσαν τοις πάθεσι», που εφθάρει από τα πάθη και τις αμαρτίες μας".

Τέλος αναφέρθηκε ότι μέσα σ' αυτό το πνεύμα της οικουμενικότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Εκκλησία της Ελλάδος βοηθά σημαντικά την Εξωτερική Ιεραποστολή, προκειμένου οι αδελφοί μας να ευαγγελιστούν τον λόγο της αληθείας και ευχήθηκε για τη μεγάλη αυτή εορτή αναφωνώντας τη ρήση του Συνοδικού της ημέρες: "Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου