NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Συγκίνησε η παράσταση ‘’Νόστος ρίζα μ και κλαδί μ’’

 


Όλη η ιστορία του ματωμένου Πόντου πέρασε σαν αστραπή σε μια θεατρική παράσταση. Με τον πόνο της προσφυγιάς να πετρώνει την ψυχή, με γλυκόπικρες ανάσες ζωής, με την άρνηση του ξεριζωμού από το ‘’νόστιμο ήμαρ’’, με την ελπίδα που γεννά κάθε νέα αρχή. Στο λιτό αλλά γεμάτο συμβολισμούς σκηνικό του θεατρικού θιάσου ‘’ΤΕΜΕΤέρ’’, χθες βράδυ στο Θέατρο

Λόφου Αγίου Γεωργίου, ξεπλέχθηκε η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ακουμπισμένη στο αναλόγιο μιας άλλης μικρής δραματικής ιστορίας με μια ευκατάστατη οικογένεια εμπόρων από την Τραπεζούντα εγκλωβισμένη στο Βατούμ να στέκεται μπροστά στο θάνατο και στη νέα ζωή που την περιμένει στην δεύτερη πατρίδα. 



Κόμπους συγκίνησης στο πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε το έργο ‘’Νόστος ρίζα μ και κλαδί μ’’ έφερε η ερμηνεία του Τάκη Βαμβακίδη στο ρόλο του τραγικού πατέρα που χάνει το γιο του και ύστερα τη σύζυγό του που δεν αντέχει το βάρος της απώλειας του παιδιού της. Του πατέρα,που παρά τις επίμονες εκκλήσεις του δεύτερου γιου και της νύφης του να τους ακολουθήσει στην Ελλάδα, αποφασίζει να μην αφήσει τους νεκρούς του, να μην εγκαταλείψει τον τόπο του, να κρατηθεί στις ρίζες της γης που τον γέννησε.


Η θεατρική παραγωγή, με τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών επιβεβαίωσε τη διαπίστωση του ιστορικού συμβούλου της παράστασης Κώστα Φωτιάδη, ότι το θεατρικό κείμενο, γραμμένο στα ποντιακά από το  Σανταίο συγγραφέα Δημήτρη Πιπερίδη,έχει μια τέτοια σαρωτική δύναμη που αποδίδει πυκνά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου όταν ο ίδιος χρειάστηκε να γράψει είκοσι τέσσερα βιβλία με αυτή τη θεματική. 

Με την θεατρική παράσταση ‘’Νόστος ρίζα μ και κλαδί μ’’ όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης άνοιξε η αυλαία των φετινών Ελευθερίων για να ξαναζωντανέψει η Μνήμη της δραματικής εξόδου χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και να μετουσιωθεί σε ιερό δικαίωμα, σε συνειδητοποίηση και δύναμη ώστε Αυτοδιοίκηση, πολίτες και άνθρωποι της Τέχνης να συστρατευθούν αποφασιστικά στον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Δήμαρχος Κιλκίς συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παράστασης για την αξιέπαινη συμβολή τους στην αφύπνιση του κοινού με τελικό σκοπό τη δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου