NEAPOREIAWEBTV

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Όχι στο κάπνισμα, Ναι στη Ζωή το μήνυμα ενημερωτικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

 

Μαθήματα αγάπης για τη ζωή παρέδωσαν στα παιδιά σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, Δήμος Κιλκίς και Γενικό Νοσοκομείο  Κιλκίς σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις βλαβερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία και στην ίδια τους τη ζωή.



Με μια επιθετική αντικαπνιστική ενημέρωση οι διοργανωτές διέλυσαν το προπέτασμα καπνού που συντηρεί, ειδικά στις νεαρές ηλικίες ως επιτυχημένο και κοινωνικά αποδεκτό, το πρότυπο του έφηβου καπνιστή, συμβούλεψαν τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης που παρακολούθησαν το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο την ομιλία της πνευμονολόγου Ηλέκτρας Καρυπίδου να αποφύγουν επώδυνους πειραματισμούς για την υγεία τους και να αντισταθούν στη ‘’δοκιμασία της πρώτης φοράς’’ γιατί το τσιγάρο σε συνδυασμό με τις καρκινογόνες και χημικές ουσίες που περιέχει είναι μια άκρως εθιστική συνήθεια που εξασθενεί ύπουλα τον ανθρώπινο οργανισμό και εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα και του λάρυγγα ευθύνεται και για πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις.

Λέμε Όχι στο κάπνισμα και σε κάθε εξάρτηση, Λέμε Ναι στη Ζωή ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η ενημερωτική εκδήλωση.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος  υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να μείνουν μακριά από το κάπνισμα και κάθε είδους εξάρτηση ενώ η πνευμονολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς εξέθεσε συγκλονιστικά ιατρικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

1,2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα ανά τον κόσμο σύμφωνα με δεδομένα ερευνών. Το 55%  με 70% των παιδιών είναι παθητικοί καπνιστές.

Στο τσιγάρο βρίσκονται 7.000 χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό με κυριότερη το μονοξείδιο του άνθρακα. Το τσιγάρο και η πίσσα, αγωγός πολλών καρκινογόνων ουσιών, κλείνουν τους βρόγχους και τους αεραγωγούς, ανακόπτουν τις οδούς της αναπνοής καταστρέφοντας τις κυψελίδες και προκαλούν ζημία στους πνεύμονες. Ένα άλλο ζωτικό όργανο που επηρεάζεται από το κάπνισμα είναι η καρδιά. Αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία φράσσονται η καρδιά δεν μεταφέρει καθαρό αίμα προς το σώμα με συνέπεια την πρόκληση καρδιοπαθειών που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.   

Το τσιγάρο καθιστά εξαρτημένο τον άνθρωπο. Τον μετατρέπει σε άβουλο ον που ζει για να καπνίζει γιατί η νικοτίνη, που είναι ένα από τα τρία πιο επικίνδυνα ναρκωτικά ( ακολουθούν ηρωίνη και κοκαϊνη) προκαλεί εθισμό. Το κάπνισμα βλάπτει τις εγκύους, τα δε βρέφη και παιδιά καπνιστών είναι περισσότερα ευάλωτα σε ασθένειες συγκριτικά με τα παιδιά μη καπνιστών. Όταν μιλάμε για κάπνισμα και τσιγάρο οι λέξεις που πρέπει να έρχονται στο μυαλό μας είναι καρκινοπαθής, καρκίνος και εξάρτηση.   


Ως προς την οικονομική διάσταση του καπνίσματος, ένα πακέτο τσιγάρο ημερησίως ισοδυναμεί με απώλεια 1.500ευρώ το χρόνο.

Το κάπνισμα δεν είναι μόδα είναι αρρώστια κατέληξε η ομιλήτρια συμβουλεύοντας τα παιδιά να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους στη γυμναστική, στην  υγιεινή διατροφή και να γυρίσουν την πλάτη στην εξάρτηση του καπνίσματος.

Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Κώστας Πουντζουκίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου