NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

ΝΔ για Καϊλή: Το πρόβλημα είναι της Χαριλάου Τρικούπη

 

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις επιλέγοντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας τα εύκολα συμπεράσματα, με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία που αναμένεται να έρθουν στο φως τις επόμενες μέρες και να αποτυπωθούν στην κοινή γνώμη. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως συνέβη και στο θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβερνητική γραμμή θα παραμείνει στο «όλα στο φως» εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγουν οι βελγικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές. 

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή αφήνει ήδη ένα τριπλό αποτύπωμα. Πρώτον, αποδεικνύει - όπως σημειώνουν- ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν πρέπει να εξαιρείται οποιασδήποτε νόμιμης έρευνας. 



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη τοποθετήθηκε σχετικά υπονοώντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και επισυνδέσεις στην έρευνα των βελγικών αρχών. 

Δεύτερον, παρότι επαναλαμβάνουν ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να στιγματίσει ένα ολόκληρο κόμμα, εκτιμούν ότι η υπόθεση «Καϊλή» βάζει και πάλι στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ με ένα αρνητικό πρόσημο. 

Κανείς δεν παραβλέπει ότι η υπόθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να τη διαχειριστεί, χαρακτηρίζοντας «δούρειο ίππο» της κυβέρνησης την Εύα Καϊλή, έρχονται να βαθύνουν ακόμη περισσότερο το ρήγμα στις σχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Τρίτον, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει συζητήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφορά το κόμμα που έως σήμερα εμφανιζόταν ως ο αδιαμφισβήτητος εταίρος στο σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής. 

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με νόημα ότι «το θέμα δεν μας αφορά, αφορά ένα άλλο κόμμα». 

Είναι χαρακτηριστικό της στάσης που το Μαξίμου επιλέγει να τηρήσει, ότι έως τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι έχει παραβρεθεί και μιλήσει σε τουλάχιστον τέσσερις εκδηλώσεις από τη στιγμή της δημοσιοποίησης του σκανδάλου. 

Πληροφορίες επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει και σε αυτή την υπόθεση πιστός στη θεσμική προσέγγιση, δίνοντας τον πρώτο λόγο στη δικαιοσύνη και τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να παραμείνει η στάση Μητσοτάκη και στο θέμα των παρακολουθήσεων, στον απόηχο και της αντιπαράθεσής του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το θεσμικό βήμα που έπρεπε να γίνει έγινε και ότι πλέον τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αυτά που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό στον κ. Τσίπρα σχετικά με τις παρακολουθήσεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μάλιστα να απαντήσει στην πράξη στα τελευταία δημοσιεύματα περί παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη δίνοντας δύο φορές το «παρών» στο πλευρό του υπουργού Εργασίας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου