NEAPOREIAWEBTV

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Των παλαιών Ιερών Εικόνων του Αγίου Δημητρίου, των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και του Ιερού Λειψάνου του Πρεσβυτέρου Πέτρου

Ιστορική επανένωση Ιερών Κειμηλίων στην Ι.Μ. Κιλκισίου


110 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την απελευθέρωση του Κιλκίς καθώς και από την μεταφορά των θρησκευτικών κειμηλίων από τους πρόσφυγες Στρωμνιτσιώτες στη νέα τους πατρίδα.
Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέφεραν μαζί τους τον Αύγουστο του 1913 στο Κιλκίς, ως αδαπάνητο πνευματικό θησαυρό, ως "θεμέλιο" που τους κραταίωνε, απόρροια της βαθιάς τους πίστης και ευσέβειας, μία παλαιά Εικόνα των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων την οποία εναπέθεσαν στον παλαιό ναό της



Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κοντά στο Α΄ Κοιμητήριο της πόλης, τον οποίο μετονόμασαν σε Ναό των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και μία παλαιά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου, την οποία εναπόθεσαν επίσης σε έναν παλαιό Ναό του Αγίου Αθανασίου, που μετονόμασαν και αυτόν σε Ναό του Αγίου Δημητρίου λόγω του ότι στην Στρώμνιτσα υπήρχε Ναός προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως, όπου οι δύο αυτές Εικόνες ήταν θυσαυρισμένες στο Τέμπλο του.
Ο μεγαλύτερος θησαυρός όμως που έφεραν από την πατρίδα τους είναι το Ιερό Λείψανο, το δεξί χέρι του Ιερομάρτυρα Πέτρου του Πρεσβυτέρου, ενός από τούς Πεντεκαίδεκα, όπου εναπόθεσαν και αυτό στον μετενομασθέντα Ναό. 
Οι Στρωμνιτσιώτες εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς γύρω από τους δύο προαναφερθέντες ναούς.


Αυτά τα Ιερά Κειμήλια συναντήθηκαν και πάλι, όπως και τότε, μετά από 110 χρόνια, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αφενός μεν για τις πατρογονικές εστίες, αφετέρου για την τιμή της μνήμης των προγόνων, οι οποίοι ανάμεσα σε όλες τις δυσκολίες της εποχής εκείνης και της νέας σελίδας που καλούνταν να γυρίσουν, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα ιερά και τα όσια της πίστεως τους. 


Με τη συμβολική αυτή κίνηση ξεκινά παράλληλα το φετινό πρόγραμμα προς τιμήν των Πολιούχων του Κιλκίς, Αγίων ενδόξων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, που θα κορυφωθεί στις 28 Νοεμβρίου, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τους.

Το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο Εφημέριος του Ναού Παν. Αρχιμ. Ευστάθιος Κοντοζίδης, ο Πρωτ. π. Νικόλαος Μπαγιέγκο, ο Αιδ. π. Χριστοφόρος Μουγίγκο, ο Αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και ο Διάκονος του Ναού π. Σάββας Αμοιρίδης.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον προαύλειο χώρο του προαναφερθέντος Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Σεβασμάτων των Αγίων Πεντεκαίδεκα των Πολιούχων, τα οποία κόμισε Προϊστάμενος της Ενορίας τους, Αιδ. Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, για να συναντηθούν ξανά με την παλαιά Εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, στην οποία συμμετείχαν ο Λαός του Θεού, εκπρόσωποι της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς "Αργοναύτες", του Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς "Ο Άγιος Τρύφων" και των Προσκόπων του Κιλκίς καθώς και των Αρχόντων του τόπου. Ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαΐδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κιλκίς κ. Ιωάννης Πολιτίδης, κ.α.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Χριστού που παροικεί στο Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στη συνάντηση των Ιερών και πολύτιμων Σεβασμάτων έπειτα από 110 χρόνια που τα μετέφεραν οι πρόγονοι από την πατρώα γη, γεγονός που σφραγίζει την Ενορία του Αγίου Δημητρίου αλλά και αυτήν των Πολιούχων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, στις γειτονιές των οποίων εγκαταστάθηκαν αρχικά.

Ανέλυσε την ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή, εστιάζοντας στα δύο θαύματα του Κυρίου μάς, αυτό της θεραπείας της αιμορροούσης και της θυγατέρας του Ιάειρου. Υπογράμμισε με έμφαση τα κοινά στοιχεία και των δύο, δηλαδή την πίστη και την τόλμη. "Πιστεύουν ότι ο Χριστός μπορεί να παράσχει την ίαση και τολμούν, ο μεν να το ζητήσει, η δε να Τον αγγίξει" είπε μεταξύ των άλλων και πρόσθεσε: "Η εμπιστοσύνη στο Θεό είναι στάση ζωής. Όσοι εμπιστεύονται ταπεινά τον Κύριο στη ζωή τους αισθάνονται σιγουριά. Με μια τέτοια εμπιστοσύνη και σιγουριά πλησίασαν και η αιμορροούσα και ο Ιάειρος τον Κύριό μας και δε διαψεύσθηκαν, γιατί ήλπιζαν σ’ Αυτόν και τελικά έλαβαν αυτό που ζητούσαν".

"Τα θαύματα του Χριστού που μας αφηγούνται οι ευαγγελιστές δείχνουν ακριβώς την καινούργια πραγματικότητα που εγκαινιάζεται, δείχνουν τον κόσμο της θείας αγάπης, έναν κόσμο χωρίς πόνο και δάκρυα, χωρίς φθορά και καταστροφή, χωρίς το φόβο του θανάτου. Αυτός είναι ο κόσμος, όπως τον θέλησε και τον δημιούργησε απ’ αρχής ο Θεός και όπως αναδημιουργείται τελικά διά του Χριστού. Την τελική κατάσταση της αφθαρσίας τη ζουν ήδη οι πιστοί γευόμενοι τους καρπούς των θείων δωρεών μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο Χριστός είναι ο κύριος της ζωής και του θανάτου. Ανέστησε νεκρούς, αναστήθηκε και ο ίδιος για να μας δείξει ότι είναι ο Νικητής του θανάτου. Ο θάνατος δεν είναι το τέλος μας, αλλά η αρχή μιας «άλλης βιοτής», είναι η αρχή της ατελεύτητης ζωής. 

Ο Θεός αποκαλύπτεται μέσω των ανθρώπων, μέσω της πίστης και της αγάπης. Και τότε όλοι, άσημοι και διάσημοι, λαμβάνουναπάντηση δια της παρουσίας του Χριστού στη ζωή τους. Η αληθινή πίστη στον Χριστὸ είναι εκείνη που σώζει τον άνθρωπο. Απὸ την άλλη όμως, όταν η πίστη στρέφεται μόνο στον εαυτό μας, τότε εκδηλώνεται με τη μορφὴ του εγωισμού και αφήνει τον άνθρωπο αδύναμο να κατανοήσει τα γεγονότα. 

Αυτό συνέβη και με τους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί στο σπίτι του Ιάειρου, όταν έμαθαν πως το κορίτσι πέθανε. Όταν ο Κύριος έφθασε στο σπίτι και είπε «μηκλαίετε, ουκ απέθανεν αλλὰ καθεύδει» (Λουκ.η΄,52), τότε όλοι μαζὶ «κατεγέλων αυτού ειδότες ότι απέθανεν»(Λουκ.η΄,53). Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι μπροστά τους είχαν «τον κυριεύοντα ζωής και θανάτου Κύριον». Δεν κατενόησαν ότι με την αγάπη του Χριστού ο θάνατος γίνεται πύλη της αιωνιότητας.

Και σήμερα ὁ Χριστός περπατάει ανάμεσα στα ανθρώπινα πλήθη. Πορεύεται με σκοπό να δώσει ζωή στους «νεκρωθέντας τη αμαρτία»" είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την υποδοχή ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης επεσήμανε στο λόγο του τη σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος, χαρακτήρισε ευλογία για το Κιλκίς και τους κατοίκους του την παρουσία των ιερών σεβασμάτων, τα οποία ενισχύουν τους Κιλκισιώτες και παράλληλα στέκουν και ως κειμήλια που κρατούν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων που ξεκίνησαν από την αρχή τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου